Familietrefdag
Programma van Familietrefdag
Op zaterdag 13 november: | |
9:30 - 10:00 | Onthaal |
10:00 - 10:30 | Verwelkoming door Veerle Aendekerk |
10:30 - 12:00 | Voormiddagsessies |
12:00 - 13:00 | Lunchpauze |
13:00 - 16:30 | Namiddagsessies |
16:30 - 17:00 | Afsluiter met een glaasje |
-
Van 10:30 tot 12:00
Voormiddagsessies
In de voormiddag kan je kiezen tussen volgende activiteiten:
Lotgenotencontact
Gedurende anderhalf uur ontmoet je mensen die in dezelfde situatie zitten als jij: ze dragen zorg voor een psychisch kwetsbaar familielid. Je krijgt de vrijheid om je verhaal te vertellen, vragen te stellen en om naar anderen te luisteren. Maak je keuze tussen de gespreksgroep voor ouders, kinderen, broers en zussen of partners.
Interactieve lezing "Vergroot je veerkracht"
Onder begeleiding van Alex Sarlet van PRH vzw, Persoonlijkheid en Relaties
Als naastbetrokken familielid word je regelmatig geconfronteerd met onverwachte, moeilijke gebeurtenissen. Harde tijden kan je helaas niet vermijden, maar je kunt je er wel tegen wapenen. We verkennen samen hoe de weg naar meer balans er kan uitzien. We helpen je inzicht te verkrijgen in jezelf, je voorkeuren en interesses, je kwaliteiten en sterktes, je gedrag en denkpatronen. Door in te zien wat je drijft in dit leven en waar je blij van wordt, win je aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hierdoor ga je minder destructief denken. Je leert uitgaan van je eigen kracht om moeilijkheden de baas te kunnen. Je kan dan leren om je autonomie tegenover anderen te versterken, de grenzen van je lichaam te respecteren en bewust ‘ja’ of ‘neen’ te zeggen.
Tijdens je inschrijving geef je aan aan welke activiteit je deelneemt.
-
Van 13:00 tot 16:30
Namiddagsessies
In de namiddag kan je kiezen tussen een stadswandeling of een workshopnamiddag:
Stadswandeling 'Geestelijk gezond Mechelen'
Onder begeleiding van Dirk De Caluwé, vrijwillig medewerker Similes
Je leert de mentale toestand van de stad Mechelen beter kennen. Vrijwilliger Dirk De Caluwé, familievertegenwoordiger bij het netwerk Emergo, gidst je via de mooiste plekken aan het water naar een aantal sociaal-maatschappelijke initiatieven en organisaties waar de stad zijn schouders onder zet, gaande van een ‘stilte tuin’ tot ‘initiatieven voor de meest kwetsbare doelgroepen’. Misschien herken je een aantal organisaties van bij jou uit de buurt of krijg je inspiratie om nieuwe wegen te bewandelen.
Workshopnamiddag
1) Workshop "Familie duurt langer dan een mensenleven"
Onder begeleiding van Annie Nuyts en Lieve Sels
Familiebanden zijn ongelooflijk krachtig. Of je nu een fijne band met je ouders hebt of niet, of je nu goed overweg kunt met je broers of zussen of niet: vast staat dat die familiebanden je leven beïnvloeden. En zelfs meer dan de meeste mensen denken… Onbewust dragen mensen heel wat van hun familiegeschiedenis met zich mee. Hoe ze zich verhouden tot anderen, hoe ze problemen aanpakken, wat ze graag doen… het wordt allemaal mee bepaald door de familie. Zelfs door diegenen die er niet meer zijn. Over die invloed van familie en hoe dat werkt gaat deze presentatie.
Het wordt een verhaal vol beklijvende filmbeelden, muziek, poëzie en anekdotes. Zaken die recht uit het dagelijks leven komen. Het geheel is interessant en vaak ook ludiek of ontroerend. Net als het leven zelf dus.
2) Workshop "Mantelzorg: een constant jongleren met rollen en verwachtingen"
Onder begeleiding van Lieve Willems
De laatste decennia veranderde niet enkel de samenleving, maar ook het landschap van de geestelijke gezondheidszorg sterk. Waar geestelijke gezondheidszorg vroeger iets was tussen het individu en zijn of haar zorgverleners, heerst vandaag de tendens om de zorg voor psychisch kwetsbare mensen meer op te nemen in de samenleving. Wie zorgt, praat eindelijk mee.
In de praktijk zorgt de vermaatschappelijking van de zorg ervoor dat de zorg voor psychisch kwetsbare mensen in toenemende mate binnenkomt bij mantelzorgers en hun gezinnen. Soms raak je daardoor in de knoop met alle rollen en verwachtingen. Want naast mantelzorger ben en blijf je ook mama, papa, zus, partner, collega, vriend(in), en mens. Als mantelzorger balanceer je tussen tal van uitdagingen. Dat vreet energie en vraagt ook heel wat zelfkennis. Wat heb je nodig? Wat verwacht je precies van de ander? Waar bots je tegenaan? Hoe ga je hiermee om? Waarover en hoe wil je in gesprek gaan? Mantelzorg is een voortdurend balanceren tussen zorg voor de ander en zelfzorg.
Vertrekkend vanuit herkenbare cases krijg je in deze workshop tools en taal mee om hiermee om te gaan. Lieve Willems ontwikkelde een samenleef-GPS die herstel- en oplossingsgericht is.
Tijdens je inschrijving geef je aan aan welke activiteit je deelneemt.