Training 'Verbindend communiceren bij psychische problemen in je omgeving'
Heeft iemand die je nauw aan het hart ligt een psychische aandoening? Dan weet je niet altijd wat gezegd of gedaan. De kans is groot dat de communicatie met je partner, kind, ouder, broer of zus verstoord raakt, dat je het contact verliest en elkaar niet meer kunt begrijpen of bereiken. Hoe communiceer je met iemand met een psychische kwetsbaarheid? En hoe kan je je eigen grenzen aangeven?
Tijdens deze training leer je actief luisteren, verbindend communiceren, grenzen stellen en gepast reageren tijdens moeilijke momenten (hulp weigeren, wanen...). Het geven van informatie en tips wordt afgewisseld met reflectie- en oefenmomenten.
Voor wie?
- Je bent ouder, (ex-)partner, volwassen kind, broer, zus of vriend van iemand met een psychische aandoening;
- Je naaste is op dit moment niet in crisis. Je hebt op dit moment ruimte om jezelf te ontplooien en staat open om te leren van anderen;
- Je hebt onze basisvorming ‘Help! Mijn naaste heeft psychische problemen’ gevolgd of nam al regelmatig deel aan gespreksgroepen met lotgenoten;
- Je bent bereid om te leren van jezelf en anderen door reflectie, uitwisseling en oefeningen.
Wat mag je verwachten?
- Je leert van elkaar in een kleine groep van max. 12 deelnemers.
- Er zijn geen pasklare antwoorden in deze training. De begeleider reikt je verschillende methodieken aan waaruit je zelf kan kiezen wat voor jou en je naaste werkt.
- De begeleider creëert een veilige omgeving waarin je jouw ervaring kan delen. Je kiest zelf wat je wil delen met de andere deelnemers.
- Je reflecteert over eigen ervaringen en oefent nieuwe gespreksvaardigheden actief in met herkenbare casussen.
- Je kan een maand later vrijblijvend deelnemen aan een online terugkomsessie (1,5u). Het tijdstip wordt samen met de lesgever tijdens de eerste sessie vastgelegd.
Na afloop van deze training:
- heb je meer zicht op wat er fout loopt in de communicatie met je naaste;
- leer je actief luisteren naar de gevoelens en behoeften van je naaste en die van jezelf;
- kan je op een verbindende manier communiceren met je naaste;
- weet je beter waar je grenzen liggen en hoe je die kan stellen;
- kan je beter omgaan met iemand die hulp weigert.
Praktisch
- De deelnameprijs geldt voor de volledige reeks. De betaling dient te gebeuren uiterlijk 3 dagen voor de start van de reeks. Is je betaling niet in orde? Dan kan je niet deelnemen.
- Het maximum aantal deelnemers is 12. Bij minder dan 8 inschrijvingen wordt de training geannuleerd.
- Je kan de 3 sessies niet apart volgen. Elke sessie bouwt verder op de vorige. We verwachten dat je aan elke sessie deelneemt.
Kan je de 1ste of 2de sessie niet deelnemen? Dan kan je de training niet verder volgen. Je inschrijvingsgeld wordt niet terug betaald. Op die manier willen we voor iedereen een veilige groepsklimaat creëren met optimale leerkansen.
Het kan uiteraard voorvallen dat je plots ziek bent of er zich iets voordoet waardoor je niet aanwezig kan zijn. Maar weet je nu al dat je bij een sessie niet aanwezig kan zijn, dan kijk je beter uit naar een andere trainingsreeks. - Je kan gratis annuleren tot een week voor de training, daarna wordt de volledige prijs aangerekend.
Lesgever
Isolde Willems, lesgever bij Similes
Isolde Willems werkt als zelfstandig coach. Ze is gespecialiseerd in positieve psychologie, talentontwikkeling en waarderend coachen. Isolde is daarnaast mantelzorger voor haar mama met een psychische kwetsbaarheid.
“Iets belangrijk dat ik in de training leerde: ik moet grenzen stellen. Mijn dochter had de gewoonte mij ’s avonds laat te bellen. Voor mij is dat lastig want dan lig ik de hele nacht wakker. Dankzij de vorming durf ik zeggen: ‘Kijk, ik heb graag dat je me belt, maar kan dat alsjeblieft voor 20u?’ Zij houdt zich daaraan en dat is veel comfortabeler voor mij.”
Meer info
Griet Frère, vormingsverantwoordelijke
griet.frere@similes.be
tel 016 244 205