Programma van Familietrefdag

Familietrefdag

Programma van Familietrefdag

Op zaterdag 21 september:
9:30 - 10:00 Onthaal met koffie en koffiekoeken
10:00 - 10:15 Verwelkoming door Sandra Vandereet
10:15 - 12:00 Lezing 'Trauma en herstel' door Birsen Taspinar
12:00 - 13:30 Heerlijke lunch (inbegrepen)
13:30 - 15:30 Workshopreeks
15:30 - 16:30 Receptie
  1. Van 10:15 tot 12:00

    Lezing 'Trauma en herstel' door Birsen Taspinar

    Als je naaste psychisch kwetsbaar wordt, sta je vaak paraat om te helpen, te zorgen voor die ander. Maar vaak ga je zelf ook door een moeilijke periode door een geliefde zo te zien lijden en heb je niet de nodige tijd om op adem te komen. Hoe kunnen we dit gegeven rijmen met het concept ‘zelfzorg’, waarmee we vaak om de oren worden geslagen? Hoe kunnen we naar een meer collectieve mentale gezondheid gaan, waar meer aandacht is voor het herstel als groep? 

  2. Van 12:00 tot 13:30

    Heerlijke lunch (inbegrepen)

    Heb je bepaalde intoleranties of allergieën? Laat het weten aan annemie.poot@similes.be

  3. Van 13:30 tot 15:30

    Workshopreeks

    Je kan één workshop kiezen uit onderstaand aanbod:

    Workshop ‘Eutonie'

    Eutonie als weg om te helen wat gewond is en zorg te dragen voor jezelf. Je lichaamstonus is nauw verbonden met je levensverhaal. Eutonie is een langzame stille weg waarin je op zoek gaat naar wat voor jou de juiste spanning of tonus is. Je wordt je bewust van waar spanningen zijn en je leert constructief met deze klachten omgaan. Het belangrijkste zintuig waarmee gewerkt wordt is de tast. De tastzin spreken we dan ook aan liggend op een matje, waarbij je rustig naar de bodem voelt. De bodem is er, vraagt niks, doet niks, oordeelt niet, draagt alleen maar, laat je zijn en spiegelt je hoe je er bent. Hij geeft letterlijk grond onder de voeten.

    Begeleiding: Mia De Vleeschouwer, eutoniepedagoog

    Workshop ‘Zelfzorg voor mantelzorgers'

    Zorg jij voor iemand die extra zorg nodig heeft, dan ben je mantelzorger. Je doet dit met veel liefde, elke dag opnieuw. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk.Ook voor onszelf blijven zorgen is nodig om het vol te houden. Als ervaringsdeskunige biedt Caroline Coddens handvaten, steun en een luisterend oor.

    Begeleiding: Caroline Coddens, therapeute en coach

    Workshop ‘Gezond grenzen stellen':

    Grenzen stellen is noodzakelijk voor het mentaal-emotioneel welzijn van iedereen. Als naaste van iemand met een psychische kwetsbaarheid is dat vaak extra moeilijk. Toch is het belangrijk om je grenzen te (h)erkennen en deze duidelijk te communiceren. In deze korte inspiratiesessie leer je waarom nee zeggen soms lastig is (maar zeker mogelijk!) en wat kan helpen als je wil opkomen voor jezelf en je eigen noden.

    Begeleiding: Ann Van Hecke, psychotherapeute

    ‘Gespreksgroep’:

    Je gaat in gesprek met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij: ze dragen zorg voor een psychisch kwetsbaar familielid. Je krijgt de vrijheid om je verhaal te vertellen, vragen te stellen en om naar anderen te luisteren.

    Begeleiding: similesvrijwilliger

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Lid € 25,00
Lid partnerorganisatie (Ups & Downs, anbn) € 25,00
Niet-lid € 55,00

Heb je betalingsmoeilijkheden? Bel of mail naar Anne-Mie Poot, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Sluiten