Nieuwsbrief juli 2023
JULI 2023

Een gezonde levensstijl is belangrijk. Maar hoe kom je toe aan zelfzorg wanneer je gebukt gaat onder zorgen? Similes helpt je daarbij. Schrijf je alvast in voor het verhelderende webinar met de Nederlandse psychiater Wiebke Cahn en voor onze Trefdag. Beide programma’s staan in het teken van de samenhang tussen fysieke en mentale gezondheid.     

SIMILES ZKT DIRECTIE
Bekijk al onze vacatures!

Eind dit jaar verlaat onze directeur Veerle Aendekerk onze vereniging. Een mooie kans voor een sociaal bewogen en ondernemende professional om de fakkel van haar over te nemen. Naast een nieuwe directeur zoeken we ook een medewerker zakelijk beleid en personeelsadministratie, een project-medewerker Familie Impact West-Vlaanderen en freelance lesgevers met familie-ervaring.

Wil jij deel uitmaken van ons gedreven team van medewerkers en vrijwilligers om zo de sterke koers die Similes nu al vaart verder uit te zetten? Laat dan snel van je horen. Ken je iemand die geknipt is voor deze functies? Deel dan alsjeblieft onze vacatures: www.similes.be/vacatures

VERLENGD WEGENS SUCCES: LEDENBEVRAGING 2022-2023
Reeds 200 Similes leden lieten hun stem horen

Onze vrijwilligers en medewerkers proberen je te ondersteunen met tal van acties en activiteiten.Soms ervaren we dat ons dat goed lukt, andere keren merken we dat het beter kan. Maar wat vind jij? 

Had je de kans nog niet om de bevraging in te vullen? Dan hopen we dat je alsnog enkele minuten van je tijd wilt uittrekken om ons te vertellen wat je in de periode september 2022-juni 2023 sterk waardeerde, of net hebt gemist in ons aanbod en onze werking. 

VUL ONZE LEDENBEVRAGING HIER IN

Dank alvast. Je bijdrage helpt echt om onze familievereniging sterker uit te bouwen!

WEBINAR: Beter in je lijf, beter in je hoofd!
Donderdag 14 september van 19.30u tot 21.30u

Mensen met psychiatrische aandoeningen hebben een minder goede kwaliteit van leven en hun levensverwachting is korter vergeleken met de algemene bevolking. Verschillende factoren zoals de organisatie van zorg, bijwerkingen van medicatie en leefstijl, dragen bij tot deze verminderde levensverwachting. Deze verhelderende lezing toont de samenhang aan tussen de mentale en lichamelijke gezondheid. Professor Cahn gaat in op leefstijlpsychiatrie en bespreekt heel praktisch hoe psychische klachten kunnen verbeteren door leefstijlbehandelingen.

Gastspreker
Wiepke Cahn is psychiater en hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen in het UMC Utrecht en Altrecht. Ze doet onderzoek naar de overlap tussen psychiatrie en somatiek en leefstijlpsychiatrie en behandelt mensen met multimorbiditeit.

INSCHRIJVEN DOE JE HIER

EXCLUSIEF VOOR LEDEN: FAMILIETREFDAG 2023
Zaterdag 23 september 2023 van 09.30u tot 17.00u

Wie al langer lid is van Similes weet dat onze jaarlijkse trefdag een moment is om naar uit te kijken. Ben je nog niet zo vertrouwd met onze vereniging? De familietrefdag is het moment om thuis te komen onder lotgenoten. Dit jaar staat het thema 'relatie tussen lichaam en geest' centraal.

Na een verwelkoming door Veerle Aendekerk, algemeen directeur van Similes, luisteren we naar een lezing van Tom De Prest over 'De kracht van emoties op ons lichaam'.

In de namiddag zetten we de theorie om in de praktijk. Er worden vier boeiende workshops aangeboden, waaruit je bij het aanmelden twee kan kiezen. We sluiten de dag af met een receptie.

Uitgebreide info over het programma vind je hier.

SIMILES IN MODETIJDSCHRIFT ELLE
Sterke vrouwen in de kijker

Elke maand geeft maandblad 'Elle' het woord aan een vrouw die zich inzet voor een betere wereld. Deze maand komt onze eigen vormingsmedewerker Griet Frère aan bod. Griet praat in het interview over haar persoonlijke zoektocht naar herstel als kind van een ouder met psychische problemen, over haar werk bij Similes en uiteraard over ons boek 'Het komt voor in de beste families'.

Lees het artikel hier (pdf)

artikel_elle

ROUW EN LEVEND VERLIES
(Her)bekijk het webinar over rouw en levend verlies

Op 29 juni jl. organiseerden we voor het eerst een webinar samen met zusterorganisatie Ypsilon uit Nederland. Gastsprekers waren rouwexpert Manu Keirse en Similesvrijwilliger Joris De Keukelaere. Het werd een heel bijzondere avond. Via deze link kan je het hele webinar (her)bekijken, de mooie tekst die Joris bracht in alle rust lezen en inspiratie putten uit de antwoorden op vragen die aan bod kwamen. 

HERBEKIJK DE WEBINAR EN LEES DE PRESENTATIE

VACATURE BIJ PC ARIADNE
Ervaringsdeskundigheid gezocht

In het septembernummer van ons tijdschrift gaan we in op de werking van Similes met en voor familie-ervaringsdeskundigen en ggz-organisaties.

We delen alvast de vacature van PC Ariadne voor een vrijwillige familie-ervaringsdeskundige Intensieve Behandeleenheid (ID).

Lees de volledige vacature

BELANGRIJK ONDERZOEK
Jouw mening over zorgvolmachten en bewindvoering

De universiteiten Antwerpen, Hasselt en Louvain zijn belast met de evaluatie van de wet van 17 maart 2013 die de zorgvolmacht invoerde en de bewindvoering hervormde. Deze evaluatie moet uitmonden in een aantal aanbevelingen om de wetgeving en de uitvoering ervan te verbeteren. Jij kan daarbij helpen. Het invullen van deze vragenlijst neemt ongeveer een 20-tal minuten in beslag. In een eerste luik van deze bevraging komt de zorgvolmacht aan bod. Het tweede luik gaat specifiek over de bewindvoering. In een derde luik wordt gevraagd of je lid bent van een vereniging en welke rol dit lidmaatschap voor jou betekent. In het vierde luik kan je nog meningen of ervaringen opgeven die je wenst te delen met de onderzoekers.

Neem deel aan het onderzoek

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

  • 01/08 - Praatcafé voor naastbetrokkenen - Hasselt
  • 02/08 - Similes Salon – Warme Babbel - Grimbergen
  • 13/08 - Lotgenotenwandeling voor familieleden van personen met een psychische kwetsbaarheid - Merksem
  • 22/08 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners van psychisch kwetsbare personen - Online
  • 02/09 - Een moment voor jezelf - Eeklo

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid