Nieuwsbrief juli 2022
juli 2022

“Zo de eerste week van Oogst is heet, dan staat een lange winter gereed.” We weten niet of deze weerspreuk uit de oude doos vandaag nog een voorspellend karakter heeft. Maar wat volgt, klopt helemaal: “In augustus doen de vrijwilligers en medewerkers van Similes het wat kalmer aan, zo kunnen ze er in het najaar weer helemaal voor jou staan.” Mooie zomer!

INSCHRIJVINGEN VOOR FAMILIETREFDAG 2022 GEOPEND!

Dit jaar krijgt de trefdag het thema dubbeldiagnose: psychische kwetsbaarheid en verslaving. Tal van gastsprekers komen vertellen over hun (professionele) ervaringen i.v.m. dubbeldiagnose.

Bekijk het volledige programma via onze website en schrijf je in!

EEN SOTERIAHUIS IS EEN BETERE PLEK VOOR MENSEN MET EEN PSYCHOSE

Similesvrijwilliger Dirk De Caluwé werd in zijn familie geconfronteerd met psychische kwetsbaarheid. In een bevreemdend psychiatrisch ziekenhuis verliep het herstel moeizaam: “Het is onbegrijpelijk dat meer beloftevolle Soteriahuizen niet van de grond geraken.”

Lees het opiniestuk van Dirk op sociaal.net.

TRAINING ‘OMGAAN MET BORDERLINE’ VOOR NAASTEN

Borderline, de aandoening confronteert en daagt uit. Je staat samen met je kwetsbare naaste voor een ingrijpend veranderings- en verwerkingsproces. Leer als naastbetrokkene op een positieve en opbouwende manier omgaan met borderline. Tijdens de training krijg je tips en tricks om eigen grenzen aan te geven en ontdek je welke mogelijkheden er nog zijn in de relatie met je naaste.

De training bestaat uit 8 sessies, vindt plaats in Mechelen en start op dinsdag 27 september.

VACATURE FAMILIE-ERVARINGSWERKER PZ SINT-ANNENDAEL

Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest is op zoek naar een familie-ervaringswerker voor bepaalde duur (6 maanden met kans op verlenging). Heb jij ervaring als naastbetrokkene van iemand met een psychische kwetsbaarheid en wil je deze ervaring op een onderbouwde manier inzetten?

Bekijk dan zeker deze vacature! Solliciteren kan tot en met 7 augustus.

NELE, WIENS MAMA KAMPT MET DEPRESSIES, VERTELT

Nele is boos. Op het falende vangnet van de gezondheidszorg. Op de lange wachttijden. Op de limieten op terugbetaalbare opname. Op de hoge prijs als je daarna individuele sessies nodig hebt bij een therapeut. Ze volgt de lijdensweg van haar mama die al een jaar of zes kampt met depressies. Ze zag en ziet hoe de gezondheidszorg in Vlaanderen soms wel en soms niet werkt voor haar mama.

Lees haar verhaal op onze website. 

GEZOCHT: EXPERTEN SOCIAAL-CULTUREEL VOLWASSENENWERK

Voor de visitaties van 2023 en de beoordelingsronde van 2025 is de Vlaamse overheid op zoek naar personen met de nodige expertise in de zakelijke en inhoudelijke aspecten van het sociaal-cultureel (volwassenen)werk. Ook een bredere kennis rond werken met kansengroepen en zakelijk beheer van non-profitorganisaties is een pluspunt.

Interesse? Je kan kandideren tot uiterlijk 31 augustus 2022 via deze link.

MET SIMILES NAAR DE FILM

Similes nodigt je uit voor een boeiend uitje naar de bios. Op verschillende locaties in Vlaanderen draaien we in september en oktober de film ‘Les Intranquilles’. Een indringend familieportret van Joachim Lafosse. Damien, Leïla en hun zoontje lijken een mooi leven te leiden. De liefde in het gezin is tastbaar, ze wonen idyllisch en de schilderijen van Damien verzekeren een comfortabel bestaan. Er hangt wel een donkere schaduw boven hun geluk: Damien lijdt aan een bipolaire stoornis. Periodes van euforische onrust wisselen af met fasen van diepe neerslachtigheid. Doordat hij pertinent elke hulp weigert, zet hij zijn gezin onder zware druk.

Bekijk hier alle locaties en data.

OPROEP VOOR ARTISTIEKE NAASTBETROKKENEN

Van 25 november 2022 tot en met 1 januari 2023 organiseert De Loods (het kunstencentrum dat deel uit maakt van UPC Duffel) en het Cultureel Centrum De Binder uit Puurs-Sint-Amands een tentoonstelling om het taboe te doorbreken.

Wil je als familie/naaste graag een eigen kunstwerk, schilderij of gedicht tonen tijdens deze tentoonstelling? Stuur dan een mailtje naar joosannemarie1960@gmail.com.

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

  • 2/08 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen - Hasselt
  • 11/08 - Praatcafé voor naastbetrokkenen - Hasselt
  • 19/08 - Praatcafé voor naastbetrokkenen - Hasselt
  • 25/08 - Lotgenotencontact voor partners - Hasselt
  • 30/08 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners - online
016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid