Nieuwsbrief maart 2021
maart 2021

De impact van de coronacrisis op mantelzorgers is nog steeds groot. Het merendeel van de mantelzorgers in Vlaanderen heeft het gevoel constant onder spanning te staan. We staan ondertussen al een jaar onder druk. Op deze Dag van de Zorg willen we graag alle professionele zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers bedanken voor al hun werk en inzet. We geven je in deze nieuwsbrief de kans om te ontspannen, te ventileren en je ervaringen te delen. 

ZIN IN EEN BABBEL?

3 weken geleden lanceerden we onze allereerste podcast ‘Wie zorgt, praat mee’ met persoonlijke verhalen van naastbetrokkenen. We gaven familieleden een stem om te getuigen over hoop, verlies en dromen. En we zijn nog lang niet uitgepraat... We blijven op zoek naar nieuwe verhalen! Wil jij je ervaringen delen? Dat kan, ook anoniem. We zijn in het bijzonder op zoek naar de getuigenis van een moeder of vader, en van een volwassen 'kind van'. Mail info@similes.be voor meer informatie over dit project.

POWER TO CARE POLST NAAR WELZIJN VAN MANTELZORGERS

De druk op zorgverleners, hulpverleners en mantelzorgers is door de coronacrisis - nog steeds - hoog. De tweede nationale "POWER TO CARE"-studie wil objectieve informatie verzamelen over het welzijn van zorgverleners, hulpverleners en mantelzorgers. Neem jij de mantelzorg op voor iemand met zorgnood? Dan kan jij de vragenlijst invullen. De bevraging is beschikbaar tot 23 maart.

HERBEKIJK WEBINAR 'MANTELZORG MET VEERKRACHT'

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. De ZorgSamen organiseerde onlangs een webinar over de rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek werd in goede banen geleid door Jan Hautekiet.
Benieuwd? Je kan de webinar online gratis herbekijken.

JOHAN, ZORGENDE ECHTGENOOT, VERTELT

Sinds een goed jaar nu al verloopt alles anders dan anders. Ook voor Johan. Zijn echtgenote was in opname toen het land de eerste keer in lockdown ging. Dat was erg moeilijk. “Tijdens de eerste lockdown vanaf half maart 2020 is de zorg grotendeels op slot gegaan. Bezoek werd volledig stopgezet. Ik heb mijn echtgenote toen gedurende 9 weken niet gezien." Johan deelde zijn persoonlijk verhaal in het maartnummer van ons tijdschrift. Zijn verhaal lees je nu ook op onze website.

TE GEKKE ROES(T)-WANDELINGEN

Bij de lancering van de nieuwe campagne ‘Roes(t)’ stippelde Te Gek?! een nieuw wandelparcours uit. Want wandelen blijft een goede bron van veerkracht! Ontdek via de Roes(t)-wandeling een minder gekend en bijzonder groen stukje Gent. Er is een Roes(t)-wandeling van 6, 10 en 15 km. De wandeling start vanuit het Museum Dr. Guislain. Het parcours van deze wandeling is tot mei 2021 bewegwijzerd. Lees er meer over op tegek.be.

MENTAAL KABAAL BLOGT

Ken jij Mentaal Kabaal al? Vier jonge journalisten willen met hun blog Mentaal Kabaal bereiken wat nog te weinig gebeurt: mentale gezondheid bespreekbaar maken. Onlangs vierden ze hun eenjarig bestaan! Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een sterke blog met verhalen die je raken en inspireren. Neem een kijkje op hun blog.

KWALITEITSMETING IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

De geestelijke gezondheidszorg bracht recent haar kwaliteit in beeld. Patiëntenverenigingen stellen vast dat er nog veel werk aan de winkel is. “Er zijn kansen op beterschap als de geestelijke gezondheidszorg kiest voor meer herstelondersteunende zorg.”
Klik verder om de analyse van Sociaal.Net te lezen.

ALS HET MASKER VALT

‘Als het masker valt’, een podcastreeks over de gevolgen van narcisme, ging deze week in première tijdens het Radio 1-programma ‘Zandman’. De reeks zal binnenkort blijvend te beluisteren zijn via verschillende kanalen. Volg het initiatief via Facebook om al enkele fragmenten te beluisteren en op de hoogte te blijven van de lancering.

MANTELZORGERS VERTELLEN

Samana stelt een nieuw project ‘Mantelzorgers vertellen’ voor. De organisatie verzamelde verhalen van mantelzorgers over zorg tijdens de coronacrisis. Lees hier de verhalen.

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER 

  • 28/3 - ASSperitief - online
  • 8/04 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen over borderline - online
  • 13/04 - Lotgenotencontact voor broers en zussen - online
  • 15/04 - Lotgenotencontact voor ouders - online
  • 20/04 - KOPP lotgenotencontact - online
  • 20/04 - Tegemoetkomingen voor mantelzorgers - webinar
  • 21/04 - Lotgenotencontact voor families van geïnterneerden - online
  • 22/04 - Kennismaking met Vonkel vzw - webinar
  • 27/04 - Lotgenotencontact voor partners - online
016244 201
info@similes.be | nl.similes.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid