Nieuwsbrief januari 2023
januari 2023

In de eerste maand van ons feestjaar '50 jaar Similes’ brengen we graag de publicatie van het boek ‘Het komt voor in de beste families’ en de bijhorende boeklezingen onder de aandacht. Auteur Griet Frère trekt Vlaanderen rond en houdt halt in elke provincie.

BOEKLEZINGEN

Tijdens deze gratis lezingen, gebaseerd op haar boek ‘Het komt voor in de beste families’, vertelt Griet Frère aan de hand van persoonlijke verhalen over wat je als naastbetrokkene ervaart wanneer iemand in je gezin (ernstige) psychische problemen krijgt. Wat doe je, wat gebeurt er, hoe ga je ermee om?

Griet Frère heeft een ouder met een psychische kwetsbaarheid en legde zelf een weg af om die ervaring een plaats te geven in haar eigen leven. Naast ervaringsdeskundige is Griet stafmedewerker bij Similes.

Ontdek waar de boeklezingen plaatsvinden en schrijf je in:

3 MAAL NIET TE MISSEN

Samen met CERA stelt Similes je 3 webinars voor over psychose, zelfzorg en zorgvolmacht.

1. Psychose begrijpen - Do 09/02/2023

Tijdens deze webinar geven we het woord aan hoogleraar Stijn Vanheule. Hij schetst wat het betekent om een psychose mee te maken.

2. Het belang van zelfzorg wanneer je zorgt - Do 09/03/2023

Zelfzorg betekent letterlijk: voor jezelf zorgen. Het klinkt eenvoudiger dan het werkelijk is en het omvat zoveel meer dan tijd nemen voor jezelf.

3. De kracht van een zorgvolmacht - Do 20/04/2023

Notaris Hélène Goret werpt een verhelderend licht op de zorgvolmacht. Hier kom je te weten voor wie het van toepassing is en hoe je dit in orde maakt.

INSCHRIJVEN & MEER INFO

GUDULA MET PENSIOEN

Gudula Verheyden werd doorheen de jaren een vaste waarde bij Similes. Ze stond altijd klaar om onze leden, vrijwilligers en collega’s vooruit te helpen waar mogelijk. Na een carrière van ruim 43 jaar is het eind februari tijd voor een welverdiend pensioen.

Met haar aanstekelijke glimlach, grote betrokkenheid en oog voor detail maakte ze van Similes een plek waar velen zich welkom en thuis voelen. We danken Gudula van harte voor haar jarenlange inzet en gedrevenheid. Nu mag je genieten van een deugddoend en boeiend nieuw hoofdstuk!

WELKOM OP ONZE ALGEMENE VERGADERING

Wil je als Simileslid actief mee nadenken over de werking van Similes? Dat kan door toe te treden tot onze algemene vergadering. De leden van de algemene vergadering komen doorgaans twee keer per jaar bijeen voor overleg over de inhoudelijke en financiële koers van onze vereniging. In 2023 vergaderen we op 25 maart en op 11 oktober, telkens vanaf 11 uur op een goed bereikbare locatie dichtbij het station van Leuven.

Interesse? Geef onze directeur een seintje via:
veerle.aendekerk@similes.be of 016 244 208.

SAMEN STERKER BIJ EEN INTERNERING

Psychische problemen hebben een impact. Niet enkel op de persoon zelf, maar ook op de mensen die errond staan en op de onderlinge relaties. Maar hoe zit het met de extra uitdaging wanneer je naaste een psychische kwetsbaarheid heeft en geïnterneerd is? Psychologen Inge Jans en Laura Bex gaan tijdens hun uiteenzetting in op deze kwestie. 

Waar en wanneer? Zaterdag 18 februari 2023 van 10:00 uur tot 13:00 uur in OPZC Rekem

Lees meer over deze gratis activiteit

CURSUS FAMILIE IN HERSTEL

Ken jij de Herstelacademie al? De academie richt zich in de eerste plaats naar iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel maar organiseert ook een cursus voor naasten: ‘Familie in herstel’. In deze cursus bekijk je hoe je het evenwicht in de familie kan behouden of herstellen. Het is een gezamenlijke zoektocht, want herstellen is een proces van vallen en weer opstaan. Je kan de cursus volgen in Sint-Truiden, Dendermonde en Zottegem.

De Herstelacademie richt ook nog vormingen in het kader van herstel voor een breder publiek. Neem zeker eens een kijkje op hun website.

VLAAMS PATIËNTENPLATFORM ORGANISEERT: INFOMOMENT FINANCIËLE TEGEMOETKOMINGEN

Welke tegemoetkomingen bestaan er? Wat is de Vlaamse Sociale Bescherming? Hoe kan ik een tegemoetkoming aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid? Na dit infomoment ken je de belangrijkste algemene maatregelen en weet je bij wie je deze kan aanvragen.

Neem online deel op dinsdag 28 februari 2023

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

 • 23/01 - Overbrengen van onze nieuwjaarswensen - Geel
 • 24/01 - KOPP lotgenotencontact - Leuven
 • 24/01 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners van psychisch kwetsbare personen - Online
 • 24/01 - Documentaire ‘Tussen ons’ - Drongen
 • 24/01 - Borderliner - Grimbergen
 • 26/01 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen over borderline - Drongen
 • 26/01 - Lotgenotencontact voor partners van psychisch kwetsbare personen - Hasselt
 • 26/01 - Een warme nieuwjaarsbabbel - Turnhout
 • 30/01 - Gespreksgroep voor naastbetrokkenen bij euthanasie omwille van psychisch lijden - Brugge
 • 30/01 - Training ‘Omgaan met borderline’ - Duffel
 • 31/01 - Wat als psychisch lijden ondraaglijk wordt? - Oostkamp
 • 01/02 - Similes salon - Grimbergen

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid