Nieuwsbrief april 2023
APRIL 2023

De voorbije weken hebben we met veel klem opgeroepen om jullie stem te laten horen in het kader van de nakende herziening van de Wet Patiëntenrechten. Dat is niet zonder reden want in het traject van de aanpassing van deze wet werd de stem van familie onvoldoende tot niet gehoord. Er werden geen familieorganisaties betrokken om die aspecten die voor hen belangrijk zijn te horen, te evalueren en te vertalen naar voorstellen in de wet. Er wordt gesproken over familie, maar niet mét familie. Hieronder lees je meer over onze oproep om cocreatief deze wet verder vorm te geven en om een structurele plaats te geven aan familie- en mantelzorgorganisaties!

FAMILIE IMPACT: ACTIE WET PATIENTENRECHTEN
Herbekijk de livestream

Als je fysieke of mentale gezondheidsklachten hebt, sta je sterker in herstel wanneer je omringd wordt door zorgzame naasten. Het is belangrijk dat de inbreng van steunfiguren ook wettelijk wordt geregeld. De modernisering van de wet op de patiëntenrechten biedt hiertoe een kans.

Frank Vandenbroucke, de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, actualiseert de wet op de patiëntenrechten. Tot 18 april kon iedereen reageren op het nieuwe ontwerp van wet. Similes, familievereniging geestelijke gezondheid, riep ruim op om gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Stefaan Baeten, jurist en Similesbestuurder, gaf vorige week tijdens een livestream toelichting over onze voorstellen van wijzigingen in het ontwerp van de nieuwe wet op de patiëntenrechten én hij ging live in op vragen van de kijkers.

Familieplatform en Similes hebben een bespreking met de minister aangevraagd om hun bezorgdheden uit te drukken. Hierover later meer!

Bekijk de livestream hier

SIMILES ZKT TALENT
We hebben een openstaande vacature voor een projectmedewerker/vrijwilligerscoördinator

Similes ondersteunt en versterkt families van mensen met psychische problemen met een breed aanbod aan informatie, vorming, uitwisseling en ontmoeting. Onze medewerkers zetten zich in om de familie-ervaring te vatten en om acties en activiteiten uit te werken die bijdragen tot herstel voor familie. We doen dat samen met meer dan 200 vrijwilligers. Wil jij samen met onze vrijwilligers verder bouwen aan een aanbod dat echt een verschil maakt voor families en andere belangrijke naasten? Neem dan snel contact met ons op.

Bekijk de vacature hier in detail

CROWDFUNDING - Publicatie dichtbundel Michiel Sermeus
Gedichten ten voordele van Similes

Na de publicatie van de debuutbundel "Het vermoeden" in 2021, komt Michiel Sermeus op de proppen met zijn tweede geesteskind, "Lichaam, al te lichaam". De spanning tussen lichaam en geest staat opnieuw centraal, maar dan heel anders. Bovendien zit er een hele reeks humoristische gedichten in de bundel, die heel wat lezers zal kunnen bekoren.

Wil jij steunen en meedoen aan de crowdfunding die Michiel op poten zet? In ruil voor 25 euro krijg je de bundel thuisbezorgd, persoonlijk gesigneerd door Michiel Sermeus. De opbrengsten gaan integraal naar Similes.

Lees alle details en steun hier!

KIJKTIP - WEBINAR: De kracht van een zorgvolmacht
Donderdag 20/04 van 19:30u tot 20:30u

Notaris Hélène Goret licht tijdens deze webinar van Cera en Similes de zorgvolmacht toe. Je komt te weten wat het is, voor wie het van toepassing is en hoe je dit in orde maakt. Nadien duikt men tijdens een panelgesprek verder in de praktijk met Stefaan Baeten, jurist en directeur van het psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas, Luc Goutry, ere-volksvertegenwoordiger en bezieler van de wet over bewindvoering, en Gudrun Callewaert, bezielster van Het Ventiel, buddywerking voor mensen met jongdementie. De panelleden zijn actieve mantelzorgers.

Gratis deelname, inschrijven verplicht. Klik hier
Na je inschrijving ontvang je de link om deel te nemen aan het webinar.

LEESTIP: Ter voorbereiding van deze webinar raden we je aan dit artikel te lezen dat verscheen op Sociaal.net: ‘Een zorgvolmacht geeft mentale rust’

LEZING: 'Depressie beter begrijpen: een gespreksavond vanuit verschillende lichtpunten'
Vrijdag 5 mei van 18 tot 19.30 uur in Gent

Depressie is een veelvoorkomende stoornis die veel lijden teweegbrengt. Uit onderzoek blijkt dat depressie veelzijdig kan zijn en zich op verschillende manieren kan uiten.

Prof. Ernst Koster (hoogleraar Klinische Psychologie, UGent), ervaringsdeskundige An Peeters (auteur ‘Wordt het ooit weer licht?’) en Yannick Vander Zwalmen (klinisch psycholoog) vertellen vanuit eigen ervaring tijdens deze gespreksavond over het verloop en herstel van een depressie, alsook over wetenschappelijk onderzoek in het kader van hervalpreventie dat aan de UGent plaatsvindt. Er is mogelijkheid tot interactie en vragen.

Kom meer te weten en schrijf je hier in

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

  • 20/04 - Boeklezing 'Het komt voor in de beste families' - Sint-Niklaas
  • 24/04 - Gezinslid met psychische problemen? - Deinze
  • 24/04 - Familie-ontmoetingsmoment in Kruibeke - Kruibeke
  • 24/04 - Kan creatief zijn een hulpmiddel zijn voor ons als naasten van? - Geel
  • 26/04 - Liever zot dan zombie - Brugge
  • 27/04 - Familie-ontmoetingsavond - Sint-Denijs-Westrem
  • 27/04 - Theaterlezing 'Emily, such fun' - Turnhout
  • 27/04 - SamenLezen met mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten - Zottegem
  • 04/05 - Boeklezing 'Het komt voor in de beste families' - Brussel
  • 10/05 - (Zo)als het klokje thuis tikt... Over gezinsplanning en het jonge gezin - Sint-Niklaas

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid