YES! We zijn januari 2021, 2020 is ein-de-lijk voorbij.
Januari 2021

YES! We zijn januari 2021, 2020 is ein-de-lijk voorbij. Tijd om er weer in te vliegen, dit jaar wordt HET jaar! Hier hebben we allemaal reikhalzend naar uitgekeken!... Maar wat als het zo niet voelt vanbinnen? Wat als de nodige energie ontbreekt om er iets van te maken?... Dan ben je gewoon maar een mens. Illustratrice Eva Mouton deelde hier een boodschap over:
Ge zijt geen weirdo omdat ge dingen voelt, ge zijt doodnormaal. We zijn allemaal gewoon maar mensen, gij ook. Ik hoop dat je de kracht hebt om voor jezelf te zorgen, hulp te zoeken, soms eens op de rem te staan.

TRAINING 'OMGAAN MET BORDERLINE' START OP 25 FEBRUARI

Kampt iemand die je graag ziet met borderline? Dat is heftig, voor alle partijen. Als naastbetrokkene word je geconfronteerd met de menselijke onmacht ten opzichte van een aandoening. Hoe worstel je je hier door zonder jezelf en de band met je naaste te verliezen? Met onze training ‘Omgaan met borderline’ reiken wij je de juiste handvaten aan. Het is een training waarin je tijdens 8 sessies in kleine groep intensief begeleid wordt door professionals. Lees er meer over en schrijf je in op onze website.

ATLAS WERKBOEKEN HELPEN OMGAAN MET AUTISME 

De Atlas is een online tool die het autisme van volwassenen in kaart brengt door na te gaan wat hun sterktes zijn, wat moeilijk loopt en wat ze nodig hebben om zich comfortabel te voelen. Omdat veel mensen liever offline of met pen en papier werken, zijn er vanaf nu ook de werkboeken. De werkboeken zijn tevens een handig hulpmiddel voor naastbetrokkenen. Je krijgt met de uitgewerkte voorbeelden in de Atlas een inkijk in wat het betekent om met autisme te leven. Lees meer over de werkboeken en download ze gratis op de website participate-autisme.be.

NIEUW: LOTGENOTENCONTACT VOOR FAMILIEBETROKKEN HULPVERLENERS

Similes organiseert voor de eerste keer een lotgenotencontact speciaal voor familiebetrokkenen die ook hulpverlener zijn in de geestelijke gezondheidszorg. Is deze dubbele pet voor jou herkenbaar? Schrijf je in voor een eerste reeks van 3 bijeenkomsten. Een plek waar je in alle vertrouwen je verhaal kan delen, vragen kan stellen en naar lotgenoten luistert.

WAT MIS JIJ ALS KIND VAN EEN PSYCHISCH KWETSBARE OUDER?

6 studenten Toegepaste Psychologie doen onderzoek naar de noden en behoeften van volwassen personen met een psychisch kwetsbare ouder. Wat heb jij vooral gemist toen je nog kind was en wat mis je nu nog? Deel je ervaringen anoniem via een online vragenlijst. Met de resultaten wordt er onder andere een signaal uitgestuurd naar de overheid om aandacht op deze groep te vestigen.

TE GEK!? MAAKT VAN HET HOOFD EEN ZAAK

Op 10 februari plaatst Te Gek!? een gigantische Te Gekke muts bovenop het Atomium. Ontdek hoe Te Gek!? het taboe rond geestelijke gezondheid verder wil slopen met tal van nieuwe initiatievenVolg op 10 februari de spetterende livestreamshow vanuit het Atomium met o.a. Selah Sue, Dirk De Wachter, Lize Spit, Elodie Ouedraogo, Guy Swinnen, Tom De Cock en Jan Hautekiet.

DE AMBASSADE VAN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID 

“Hallo! Ik ben Valri, de Ambassadrice van het eiland Psychische kwetsbaarheid. Ik nodig jullie graag uit om mijn landje te bezoeken. Ik verblijf hier met meer dan 25% van de bevolking. Sommige zijn kortverblijvers of seizoenarbeiders maar velen zijn sedentair… meestal niet bij keuze. Maar dat wisten jullie natuurlijk al.” Archipel is een tentoonstelling over psychische kwetsbaarheid en de kracht van authenticiteit. De tentoonstelling opent op 22 januari haar deuren in Borsbeek voor het grote publiek. Reserveer online je bezoek.

HERINNERING - DEEL JE KENNIS OVER INTERNERING

Leden van families waarvan iemand geïnterneerd is, voeren een verbeten strijd voor een menswaardige behandeling van hun gezinslid. Snel en eenvoudig de juiste informatie vinden is hierbij cruciaal. Familieplatform vzw, UGent, Netwerk Zorg aan Geïnterneerden en Similes vzw bundelen hun krachten om bestaande websites over internering te verbeteren. Heb jij je ervaringen al gedeeld? Aarzel niet. Met jouw antwoorden gaan wij aan de slag om websites over internering aan te vullen en aan te passen. Jouw input is dus van onschatbare waarde! Naar de bevraging

LOTGENOTENCONTACT NABESTAANDEN NA ZELFDODING

Ook Werkgroep Verder na Zelfdoding heeft door de coronacrisis haar jaarlijkse ontmoetingsdag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Maar ze blijven niet bij de pakken zitten. Op zaterdag 6 februari organiseren ze een online bijeenkomst voor nabestaanden na zelfdoding. Van 14u tot 16u wordt in een lezing, getuigenissen en in een herdenkingsritueel voorzien. Schrijf je gratis in.

016244 201
info@similes.be | nl.similes.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid