Nieuwsbrief december 2021
december 2021

Wat staat er op jouw verlanglijstje? Een luisterend oor, een warme babbel, een steuntje en soms een duwtje in de rug? Dat is alvast wat de vrijwilligers en medewerkers van Similes jou graag schenken. De ervaring en het engagement van gedreven mantelzorgers, het hele jaar door verpakt in ontmoetingen onder lotgenoten – overal in Vlaanderen en online. Een cadeau zonder glanzende verpakking of mooie strik. Maar steeds met de glimlach geschonken. Tot binnenkort!

JOUW GIFT MAAKT HET VERSCHIL

Wat onze vrijwilligers en medewerkers dit jaar realiseerden, daar zijn we bijzonder trots op! Ook in 2022 zetten we met nieuwe initiatieven in op de ondersteuning van familie en ijveren we verder voor een familiebetrokken geestelijke gezondheidszorg. Jouw gift aan Similes helpt ons om het verschil te maken. Indien je dit jaar 40 euro schenkt of meer, geniet je van een fiscaal voordeel. Elke gift is welkom op rekeningnummer BE71 0011 0730 0769 van Similes. Vermeld in de mededeling onderaan ‘gift’.

EEN HUIS VOOR IEDEREEN

Heb jij al eens gehoord van Het Huis met vele kamers? Dit herstelondersteunend project biedt een veilige plek in hartje Brugge waar mensen met een psychische kwetsbaarheid elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en het herstelproces van elkaar en van vele lotgenoten kunnen bevorderen en versterken. Het Huis met vele kamers richt zich in eerste instantie naar mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of verminderde welzijnskansen. Maar ook familie, kennissen en vrienden van kwetsbare personen, verenigingen, buurtbewoners en toevallige passanten zijn welkom!

Bezoek de gloednieuwe website

P.S.: Nog op zoek naar een kalender voor het nieuwe jaar?
Klik hier!

TERUGBLIK FAMILIETREFDAG

Op zaterdag 13 november was het zover. Onze trefdag vond na twee jaartjes wachten opnieuw plaats in Mechelen. Deelnemers vulden hun dag naar believen in met lotgenotencontact, een lezing, een wandeling of verschillende workshops. De dag bracht nieuwe energie, warme contacten en nuttige inzichten die aanwezigen meteen kunnen toepassen in hun leven.

Klik verder om de sfeer (nog) eens op te snuiven.

NODENBEVRAGING PRAKTIJKLEIDRAAD ROND EUTHANASIE

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent) is onlangs gestart met een nieuw onderzoeksproject. Doel van het project is het ontwikkelen van een wetenschappelijk onderbouwde praktijkleidraad rond euthanasie voor artsen, gebaseerd op de ondersteuningsnoden van diverse betrokkenen. De praktijkleidraad focust op het emotionele, psychosociale en spiritueel-existentiële aspect van euthanasie, naast het klinisch-medische, en dat vanaf de euthanasiewens tot en met de nazorg voor naasten en zorgverleners na het overlijden. Om inzicht te krijgen in de noden en ervaringen van betrokkenen bij euthanasie is de onderzoeksgroep op zoek naar deelnemers voor deze studie.

Interesse? Raadpleeg alle info over het onderzoek en neem deel.

Je kan onze Luisterlijn dit jaar nog tot en met vrijdag 24 december telefonisch contacteren. Tijdens de kerstvakantie kan je de luistervrijwilligers contacteren via luistervrijwilligers@hotmail.com.

Ze gaan graag in gesprek met jou!

NIEUWE HULPLIJN VOOR BRUGSE MANTELZORGERS 

Om mantelzorgers gemakkelijker de weg te laten vinden naar gepaste informatie en hulp lanceert het Brugs Mantelzorgnetwerk de Brugse Mantelzorglijn. Mantelzorgers kunnen voortaan bellen naar 050 326 800 met vragen over de Brugse mantelzorgpremie, het zorg- en ondersteuningsaanbod, ontmoetingsplaatsen voor mantelzorgers, enz.

De hulplijn is ook online terug te vinden.

VERO CRATZBORN, REGISSEUR EN KOPP-KIND, VERTELT

De impact van een psychische ziekte weegt op het hele gezin. Vero Cratzborn vertelt hoe een van haar broers gedurende jaren alle contact afwees met haar kwetsbare vader. Pas nadat hij de film zag die zij maakte, gebaseerd op hun familieverhaal, herstelde hij de banden. Het interview met deze Belgische scenariste en regisseur leest als een bijzonder krachtig en hoopvol herstelverhaal. De onvoorspelbaarheid van een wispelturig ziekteverloop, het maatschappelijk stigma, het gebrek aan empathie met de familie vanuit de psychiatrie … de familie van Vero Craztborn is langs verschillende kanten belaagd. Maar de liefde voor mekaar en de levenslust heeft standgehouden.

Lees haar persoonlijke verhaal

WINTERSLUITING HOOFDKANTOOR SIMILES

Tijdens de kerstperiode (van vrijdag 24 december tot en met zondag 2 januari) sluit het hoofdkantoor van Similes even haar deuren. Vanaf maandag 3 januari is het kantoor opnieuw bereikbaar via 016 244 201 of info@similes.be en staan we graag voor je klaar!

Wist jij al dat je tijdens je aankopen voor de feestdagen Similes kan steunen zonder zelf een cent extra uit te geven? Surf naar Trooper, kies de webshop die je nodig hebt voor je cadeau en plaats je bestelling. Er wordt dan automatisch een percentje van je aankoopbedrag gedoneerd aan onze vereniging!

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

  • 16/12 - Lotgenotencontact voor ouders - online
  • 16/12 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen - Kortrijk
  • 17/12 - Praatcafé - Hasselt
  • 20/12 - Kaffee Similes - Jette
  • 20/12 - Familie-ontmoetingsmoment - Kruibeke
  • 21/12 - Wonderbar Similes - Sint-Niklaas
  • 21/12 - KOPP Lotgenotencontact - online
  • 21/12 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners - online
  • 22/12 - In gesprek met een Similesvrijwilliger - Mortsel
016244 201
info@similes.be | nl.similes.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid