Nieuwsbrief mei 2023
MEI 2023

Ondervindt iemand die je lief is psychische problemen? Dan heb je zelf vast ook nood aan een luisterend oor, informatie en ondersteuning. Dat alles vind je bij Similes. We laten regelmatig professionele experts aan het woord over thema’s die jou aanbelangen. Maar de belangrijkste tips die we je meegeven, zijn uit het leven gegrepen. Ze worden genereus gedeeld door lotgenoten die hun familie-ervaring graag met je delen. Zij doen dat tijdens een Warme Babbel met jou persoonlijk, in online en fysieke gespreksgroepen, in ons ledenblad en doorheen het jaar nog op tal van andere manieren. Vaak is iedereen welkom op onze activiteiten. Soms richten we ons exclusief tot de leden van onze vereniging. Het vraagt immers tijd en vertrouwen om psychische kwetsbaarheid een plaats te geven, ook in jouw leven. We leggen die weg samen af binnen Similes, jouw familievereniging geestelijke gezondheid.

ONS TIJDSCHRIFT NAAR DE DRUKPERS
Wat mag je ervan verwachten?

Naar 3-maandelijkse gewoonte hebben we samen met onze vrijwillige redactie een mooi tijdschrift samengesteld. Vooraan pronkt Evi Hanssen, bekend van radio en tv, met een moedige getuigenis over de psychische problemen van haar broer. Als betrokken familielid getuigt Evi over haar ervaringen en reikt ze persoonlijke tips aan. Daarnaast krijg je meer inzichten over de toenemende digitalisering. Zo brengen we een artikel over hoe apps en technologie hun weg vinden in de psychiatrie. En over de rol van digitalisering in het kader van bewindvoering. Je mag je ook verwachten aan een boekentip, een mooi portret over Het Wachthuis in Haacht waar psychisch kwetsbaren elkaar creatief ontmoeten… en veel meer! Onze handige uitneembare activiteitenkalender middenin het tijdschrift is de kers op de taart! Begin juni ontvangen onze leden en vrijwilligers dit tijdschrift via de postduif in de brievenbus.

Wil jij ons eerstvolgend tijdschrift ook gratis thuisgeleverd ontvangen in de eerste week van juni? Word vandaag nog lid: in slechts enkele klikken.

ACTIVITEIT IN DE KIJKER
Zelfzorg voor ouders van een zorgenkind

Leven met een zorgenkind is een weg van vallen en opstaan. Een kind met een psychische kwetsbaar vraagt ook om bijzondere zorg. Die toewijding is vaak een blijvend engagement voor de rest van je leven. De juiste zelfzorg toepassen, is niet altijd evident. Tijdens deze vorming leer je wat belangrijk is.

Gespreid over 3 sessies leer je jezelf beter kennen, met aandacht voor wat jij nodig hebt en hoe jij verder kan. Zo groeit je vertrouwen. In deze workshop sta jij als ouder centraal. Klik hieronder op een locatie dichtbij jou, en ontdek de praktische details:

EXLCUSIEF VOOR SIMILES LEDEN
Online infosessie over het beroepsgeheim
Woensdag 7 juni 2023 van 19:30 uur tot 21:30 uur

Ben je nauw betrokken bij de zorg van een naaste met psychische problemen? Dan is de kans groot dat je al (vaak) te horen kreeg dat je vragen niet beantwoord kunnen worden omwille van het beroepsgeheim.

Marieke Van Schoor van het Familieplatform geeft vorming aan hulpverleners over de informatiedeling tussen familie en zorgverleners. Hulpverleners weten (vaak) zelf niet goed wat ze mogen of moeten delen, en wanneer. Marieke deelt haar inzichten nu ook met ons. Zij verduidelijkt tijdens deze infosessie hoe zorgverstrekkers oog én oor kunnen hebben voor familie, rekening houdend met het juridische kader. Dit belooft een boeiende infosessie te worden over de verwachtingen die familie mag én kan hebben wanneer het gaat over informatiedelen.

Meer details & inschrijven

EEN WELGEKOMEN GESCHENK VOOR ELK

Als iemand in je omgeving kampt met een psychische kwetsbaarheid, sta jij ook onder druk. Het is niet altijd makkelijk om je ervaringen en zorgen met je nabije omgeving te delen. Gelukkig staan er bij Similes mensen klaar die naar jou willen luisteren en je zelfs zonder veel woorden begrijpen. Onze Warme Babbelaars bieden een gesprek van mens tot mens zodat jij even op verhaal kan komen.

Jij kiest zelf met wie je een gesprek wenst. Je kan gaan voor een wandeling of voor een babbel bij een koffie of theetje. Neem een kijkje naar de beschikbare Warme Babbelaars. Na registratie kan je de door jou gekozen vrijwilliger een bericht sturen om eens af te spreken.

Op de Similes Luisterlijn (016 244 200) kan je trouwens spontaan terecht, zonder afspraak. Op de profielpagina lees je op welke momenten doorheen de week deze lijn bemand wordt.

Interesse om zelf Warme Babbelaar te worden? Mail Kristin! Wil je meer weten over Warme Babbel? Bekijk de film van onze partner Cera.

BEWINDVOERING IETS VOOR JOU?

Ben jij bewindvoerder voor je familielid met een kwetsbaarheid of overweeg je om die stap te zetten? Dan kijk je misschien wel op tegen het administratieve werk dat daarbij komt kijken. Similies komt je daarin tegemoet. We organiseren regelmatig gespreksbijeenkomsten en vorming voor familiale bewindvoerders. In maart volgden 14 mensen de vorming “Boekhouden als bewindvoerder” in Leuven. Na het overlopen van de taken van een bewindvoerder illustreerden onze medewerkers Martine De Moor en Freya Van Langenhove hoe je eenvoudig en efficiënt alle verrichtingen in een eigen boekhouding in Excel kan bijhouden. Op basis hiervan kunnen de inkomsten en uitgaven gemakkelijk ingegeven worden in het digitaal jaarverslag. We toonden de deelnemers hoe je het jaarverslag in het Centraal Register van bescherming van personen op www.rechterlijkebescherming.be kan opmaken. Een reactie van een deelnemer: “Het stelde me gerust dat de stap naar het gebruik van het digitale platform niet zo ingewikkeld is als gevreesd. We zijn wettelijk nog niet verplicht het jaarverslag digitaal in te dienen. Maar de vrederechter stuurt hier wel op aan”.  Ook interesse in dergelijke vorming? We houden je op de hoogte via deze e-brief.

Meer informatie over bewindvoering vind je hier

martine

SIMILES ZKT JOUW ERVARINGEN
Internering

Als je familielid geïnterneerd wordt, komen er veel vragen op je af. Er is niet alleen de mentale zorg, de complexiteit van justitie vormt een extra bekommernis. Gaan goede zorg en justitie wel samen? Neem deel aan de gedachtewisseling in Leuven op 14 juni of 22 juni. We staan samen stil bij de vele hindernissen en uitdagingen waarmee je als familie of naastbetrokkene wordt geconfronteerd wanneer er sprake is van een interneringsstatuut. Passen deze data niet en wil je toch mee nadenken? Mail info@similes.be. Jouw input is altijd welkom.

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

 • 22/05 - Familie-ontmoetingsmoment - Kruibeke
 • 25/05 - Lotgenoten bijeenkomst in Kortrijk - Kortrijk
 • 25/05 - Beschut Wonen Kempen en activiteitencentrum 't Twijgje - Turnhout
 • 30/05 - Gespreksgroep voor naastbetrokkenen bij euthanasie omwille van psychisch lijden - Brugge
 • 05/06 - Praatkaffee Halle - Halle
 • 05/06 - Kaffee Similes: hoe zorg verzekeren tijdens de vakantieperiode? - Jette
 • 05/06 - Boeklezing 'Het komt voor in de beste families' - Kortenberg
 • 06/06 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen - Hasselt
 • 07/06 - Boeklezing 'Het komt voor in de beste families' - Geel
 • 07/06 - Similes salon - Grimbergen
 • 15/06 - Boeklezing 'Het komt voor in de beste families' - Brugge
 • 22/06 - Boeklezing 'Het komt voor in de beste families' - Kortrijk

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid