Nieuwsbrief september 2023
SEPTEMBER 2023

Dag ,

De komende weken kan je op tientallen locaties in gesprek gaan met Similesvrijwilligers voor of na de voorstelling ‘Het komt voor in de beste families’. Intussen organiseren we natuurlijk tal van andere activiteiten om jou te ondersteunen en te versterken als famililielid van iemand met een psychisch probleem. Kom thuis onder lotgenoten. Welkom bij Similes.

TREFDAG 2023: EEN TERUGBLIK

Afgelopen zaterdag vond onze jaarlijkse familietrefdag plaats. Een ontmoetingsdag voor lotgenoten met lezingen en workshops met als thema 'de relatie tussen lichaam & geest'.

Op het programma stond onder andere een lezing van Tom De Prest over de impact van emoties op het lichaam en een workshop 'embodied yoga' van Yoga Lab. Meer dan 80 naasten van personen met een psychische kwetsbaarheid namen deel aan deze dag vol zelfzorg.

Lees meer

IS WARME BABBELAAR WORDEN IETS VOOR JOU?
Help en ondersteun door te luisteren

Heb jij een talent voor luisteren en een groot inlevingsvermogen? Als Warme Babbelaar luister, leef en denk je mee, zonder te oordelen, geef je ruimte aan andermans ervaringen en gevoelens zonder ze te willen oplossen, begrijp je dat elke situatie en elke persoon uniek is en dat iedereen andere noden heeft en eigen keuzes maakt.

VORMING: Wat is de Warme Babbel & is Warme Babbelaar worden iets voor mij?

NIEUWE DIRECTIE
Maak kennis met Sandra Vandereet

Sandra Vandereet kreeg vorige week het vertrouwen van het bestuur van Similes om Veerle Aendekerk te vervangen. Veerle wordt in november directeur van Hubbie vzw. Zij zal Sandra de komende weken vertrouwd maken met de werking van Similes. Sandra was tot voor kort actief als directeur van OKRA-SPORT+. Zij kijkt er enorm naar uit om haar rijke ervaring in te zetten voor onze vereniging.

UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING
Similes weegt op het beleid dankzij jouw inbreng

Eerder dit jaar brachten we op vraag van minister Vandenbroucke advies uit over geplande wijzigingen van de wet patiëntenrechten en de wet rond gedwongen opname. Op 23 juni, dag van de mantelzorg, brachten we op VRT radio en televisie de noden van ggz-mantelzorgers onder de aandacht. We gaan verder op dit elan. Bij uitstek in het verkiezingsjaar 2024 willen we helder communiceren wat anders kan in beleid en samenleving. Op de algemene vergadering van 21 oktober leggen we de prioriteiten in onze standpuntbepaling vast. Als lid van Similes kan je toetreden tot onze algemene vergadering. Interesse? Contacteer veerle.aendekerk@similes.be. Formuleer je graag een voorstel voor onze standpuntbepaling? Vul voor 30 september dit formulier in.

NIEUWE SIMILES VORMINGEN
Ontdek ons vormingsaanbod

Similes werkte het afgelopen jaar een eigen vormingsaanbod uit. Dit najaar kan je verschillende nieuwe vormingen online of fysiek volgen. Wat mag je verwachten? Interactieve vormingen met concrete informatie op maat van familie, gegeven door medewerkers of freelancers met familie-ervaring.

 • 5 okt 2023 – Infosessie ‘Help! Mijn naaste heeft psychische problemen’, Oudsbergen - INFO & INSCHRIJVEN
 • 10 okt 2023 – Infosessie ‘Mag ik iets vragen? Contact maken met hulpverleners’, online - INFO & INSCHRIJVEN
 • 23 okt 2023 – Infosessie ‘Help! Mijn naaste heeft psychische problemen’, online - INFO & INSCHRIJVEN
 • 6, 13 & 20 nov 2023 – Training ‘Omgaan met de psychische kwetsbaarheid van een naaste’, Leuven - INFO & INSCHRIJVEN
 • 22 nov 2023 – Infosessie ‘Wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg’, online - INFO & INSCHRIJVEN

HERSTELACADEMIE I.S.M. SIMILES
'Familie in herstel' te Bilzen op 10, 17 en 24 oktober 2023

Wanneer je kind, je partner, een van je ouders, een broer of zus of iemand anders uit je omgeving te maken krijgt met psychische problemen, verandert er ook veel in jouw leven. Ook jouw psychisch welzijn kan zwaar onder druk komen te staan.

Mogelijk verandert de relatie met je kwetsbare familielid, je kan misschien niet altijd met je vragen terecht bij hulpverleners,… Zo kan de balans tussen draagkracht en draaglast soms snel uit evenwicht raken. Hoe kan je zorg dragen voor je familielid, en tegelijk de zorg voor jezelf niet uit het oog verliezen? Wat kan je doen om je eigen veerkracht te versterken? Vind samen met medecursisten en docenten het antwoord op deze en andere vragen in deze 3-delige cursus.

Meer info en inschrijving via deze link

ONDERSCHRIJF JIJ MEER AANDACHT VOOR PREVENTIEVE ZORG?
Visietekst “Zorg voor psychisch welzijn” van Hart boven Hard

De burgerbeweging HART BOVEN HARD vraagt meer aandacht voor preventieve zorg. Zij vragen dat het landschap van de GGZ grondig hertekend wordt, met minder schotten tussen gezondheidszorg en welzijn. Ook meer samenwerking tussen hulpverleners en inschakeling van zoveel mogelijk hulpbronnen, zoals "veilige plekken", ervaringsdeskundigheid, buurtwerk, lotgenoten-werkingen, trajecten naar wonen, werk, etc. Naar aanleiding van de 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wil HART BOVEN HARD onderstaande visitetekst voorleggen aan Minister Vandenbroucke en Minister Crevits en parlementsleden van het federale en het Vlaamse parlement. Er was al een inbreng van Similesvrijwilligers bij de totstandkoming van de tekst. Jouw handtekening zou een extra steun zijn.

De visietekst lezen en handtekenen kan via www.hartbovenhard.be/petitie

UITNODIGING DEELNAME FOCUSGROEP

De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP) ontwikkelt een leidraad rond de bejegening van personen met niet-Westerse migratieachtergrond binnen de psychiatrische hulpverlening. Zij willen de ervaring en visie van familieleden of andere naasten hierbij betrekken.

Om de stem van familie in kaart te brengen, organiseren we op 5 oktober samen een focusgroep voor familieleden/naasten van mensen met niet-Westerse migratieachtergrond met een psychische kwetsbaarheid.

Je vindt alle informatie terug op onze website.

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

 • 28/09 - Gedachtewisseling voor familie van personen met een interneringsstatuut - Gent
 • 02/10 - Workshop: Op weg met het CRBP (digitaal dossier bewindvoering) - Gent
 • 02/10 - Documentaire ‘Tussen ons’ maakt verslaving bespreekbaar - Schoten
 • 04/10 - Filmvertoning Buladó - Heist-op-den-Berg
 • 05/10 - Verlies en rouw - Bilzen
 • 7/10 - Veerkrachtig door Lier - Lier
 • 9/10 - Lotgenotencontact voor broers en zussen - online

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid