Nieuwsbrief april 2021
april 2021

Allerbeste nieuwsbrieflezer,

Zo fijn dat jij de tijd neemt om door onze nieuwsbrief te scrollen. Hopelijk vind je tussen de regels wat van de steun, hoop, warmte en verbondenheid die we graag met je delen. Kriebelt het bij jou soms ook om lotgenoten te helpen? Probeer het eens in de vorm van vrijwilligerswerk. Grijp wat verder in deze nieuwsbrief je kans!

NIEUWE FACEBOOKGROEP VOOR (EX-)PARTNERS

Nieuw! We richtten een facebookgroep op speciaal voor partners en ex-partners. Met deze groep maken we het nog gemakkelijker om in contact te komen met lotgenoten. Het is een veilige online plek waar je elkaar kunt ondersteunen en kunt leren van elkaar, telkens met respect voor verschillende noden en standpunten, en dat op elk moment van de dag. De groep wordt beheerd door medewerkers en vrijwilligers van Similes.
Lid worden doe je in 1 klik.

FAMILIEBETROKKEN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

Op 20 maart jl. ontmoetten professionals, gebruikers, familieleden en sympathisanten die ijveren voor een betere geestelijke gezondheidszorg mekaar tijdens de tweede Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg. Het familieperspectief stond hoog op de agenda. Onze directeur Veerle Aendekerk schreef samen met Kim Steeman, directeur van het Familieplatform, een focustekst. Daarbovenop riepen ze in een filmpje gezamenlijk op om de familiereflex verder vorm te geven. De oproep bleef niet zonder gehoor...

Lees verder

NEEM GRATIS DEEL AAN DE TOURNEE GENEREUSE VAN TESTAMENT.BE

Denk je er aan om Similes op te nemen in je testament? Dan ben je van harte welkom op de Tournée Généreuse van Testament.be. Tijdens de Tournée Généreuse  kan je gratis juridisch advies inwinnen én genieten van een culturele uitstap. Je kiest zelf waar en wanneer je deelneemt. Maak zeker gebruik van deze mogelijkheid om je te informeren over hoe je je testament dient op te maken en eventueel aan te passen in het kader van de recente hervorming van het duolegaat en het nultarief in Vlaanderen. Het juridisch advies op de Tournée Généreuse is gratis, discreet, vrijblijvend én coronaproof.

Meer info

VAN HARTE WELKOM IN ONS VRIJWILLIGERSTEAM

Dankzij het warme engagement van meer dan 200 vrijwilligers maakt Similes een positief verschil in het leven van naasten van mensen met een psychische aandoening. Nu het psychisch welzijn van zovelen sterk onder druk staat, willen we ons aanbod in Vlaanderen en Brussel zichtbaar uitbouwen. En daar kunnen we jouw hulp best bij gebruiken. Wil je weten hoe we vrijwilligers bijeen brengen en ondersteunen? Schrijf je in voor een online infomoment over onze vrijwilligerswerking op 26 mei.

OPROEP TV-PROGRAMMA 'ALS JE EENS WIST '

Hilde van Mieghem en Borgerhoff & Lamberigts werken aan een nieuwe (derde) documentairereeks van ‘Als je eens wist’ voor CANVAS. Met de nieuwe documentaire willen ze een ander aspect van intra-familiaal geweld onder de aandacht brengen: oudermishandeling en siblinggeweld. De programmamakers zijn op zoek naar personen (+18) die bereid zijn om - niet anoniem - te vertellen over hun ervaringen als slachtoffer en/of pleger met geweld dat veroorzaakt wordt door kinderen (al dan niet volwassen) binnen een (mogelijk samengesteld) gezin. Wil jij je aanmelden of heb je wat meer informatie nodig? Mail naar sara@borgerhoff-lamberigts.be .

BEVRAGING HOGE GEZONDHEIDSRAAD

De Hoge Gezondheidsraad heeft een advies gepubliceerd over de Psychosociale opvang tijdens de Covid-19 pandemie, voor de zorgverleners en overheid. Na de publicatie van dit advies heeft de Hoge Gezondheidsraad besloten de werkzaamheden voort te zetten door zich te richten op meer kwetsbare groepen op het vlak van geestelijke gezondheid. Voor deze groepen vindt de raad het belangrijk de meningen te verzamelen van de professionals die hen verzorgen, maar ook de meningen van de patiënten zelf en hun familie en mantelzorgers. Graag je steentje bijdragen?
Neem deel aan de enquête voor families en mantelzorgers.

NIEUWE PODCAST-AFLEVERING

De gloednieuwe aflevering van onze podcast geeft je meteen kippenvel. De zoon van Christel kreeg rond zijn twintigste een eerste crisis. In een toestand van psychose verliest hij (tijdelijk) het contact met de realiteit. Hij ziet, hoort en ruikt dan dingen die voor hem heel reëel zijn, maar voor zijn omgeving niet. De psychosegevoeligheid van een kind heeft een grote impact op het hele gezinsleven, en dat vaak een leven lang. Beluister het volledige verhaal van Christel.

HET BELANG VAN ZELFHULPGROEPEN VOOR KOPP-KINDEREN

Neenah Hayer, een derdejaarsstudente toegepaste psychologie te Howest, doet onderzoek naar het belang van zelfhulpgroepen in Vlaanderen voor jongvolwassen Kinderen (17-25j) van Ouders met Psychische Problemen (KOPP). Ben jij een KOPP-kind tussen 17 en 25 jaar oud? En heb je enige ervaring met een zelfhulpgroep? Dan kan je deelnemen aan dit onderzoek. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst. In de vragenlijst zal de manier van kennismaking met de groep, de reden van deelname en de invloed op je mentaal welzijn bevraagd worden. 
Interesse? Klik verder voor meer informatie.

SIMILES IN GESPREK MET DEWERELDMORGEN.BE

“Plots iemand in je gezin hebben die veel meer zorg nodig heeft, dat is niet evident. Hoe weet je als familielid hoe je kan helpen als je niet weet wat psychische kwetsbaarheid is?” Similesmedewerker Greet en Similesvrijwilliger Ann lichten in een uitgebreid interview toe wat de uitdagingen zijn voor een naastbetrokkene. Lees het interview.

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER 

  • 19/04 - Zoom-opleiding - online
  • 20/04 - Tegemoetkomingen voor mantelzorgers - webinar
  • 22/04 - Kennismaking met Vonkel vzw - webinar
  • 24/04 - Toelichting van het wettelijk kader bewindvoering - webinar
  • 25/04 - ASSperitief - online
  • 3/05 - Talentenmarkt - vorming
  • 4/05 - Gespreksmoment voor familiale bewindvoerders - online
  • 6/05 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen over borderline - online
  • 8/05 - Tegemoetkomingen en sociale voordelen voor mensen met een beperking - webinar
  • 11/05 - Lotgenotencontact voor broers en zussen - online
016244 201
info@similes.be | nl.similes.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid