Nieuwsbrief maart 2023
maart 2023

Wist je dat de astronomische lente begint op maandag 20 maart? Wij voelen het alvast kriebelen. Er staan namelijk heel wat hoopvolle activiteiten in het vooruitzicht die we graag met jou delen. Samen met enkele berichten en oproepen ontdek je ze hieronder als eerste.

IN JE AGENDA: CREATIEVE WORKSHOP - MEI & JUNI 2023
Als naaste creatief aan de slag met herstel

Als je familie of naaste bent van iemand met een psychische kwetsbaarheid, maak je heel wat mee. Ieder heeft een uniek en ander (herstel)verhaal. Wil je graag creatief aan de slag met jouw persoonlijk verhaal? Dan is deze workshopreeks iets voor jou!

Doorheen 3 sessies zoeken we een manier om ons stukje levensverhaal in woord en beeld te brengen. De focus ligt op het verwerven van voldoende schrijftechniek om zo tot expressie te komen. Om het schrijven lichter te maken en onze expressieve mogelijkheden te vergroten, werken we ook met beeld (eenvoudige druktechnieken, tekenen en schilderen).

De begeleiding ligt in de creatieve handen van Sandrine Lambert, illustrator en schrijver voor kinderen en volwassenen.

Dinsdagen 23/05, 30/05 en 6/06 in Villa aan de Aa, O.L. Vrouwstraat 46, 3000 LEUVEN.

Inschrijving en meer info: klik hier

STUDIEDAG 2023 - 13 mei 2023
Studiedag: Grenzen stellen bij persoonlijkheidsproblemen

Grenzen stellen: waarom, hoe, wanneer (niet)? Heel veel mensen worstelen met deze vragen. Het goede nieuws: Op de juiste manier grenzen stellen, kan je leren. Goede begrenzing is een vorm van liefde. Hoe meer zelfkennis, zelfwaardering en eigenliefde je ontwikkelt, hoe beter het lukt. Tijdens deze studiedag voor families leer je bewust omgaan met begrenzing.

We vertrekken vanuit de behoeftetheorie van Al Pesso; gaan dieper in op begrenzing, op grenzeloosheid bij borderline en narcisme problematiek en op mogelijke valkuilen. En natuurlijk reiken we werkbare handvatten aan.

Zaterdag 13 mei 2023 van 10:00 uur tot 15:00 uur in Blink Out vzw, Tichelrij 7, 2800 MECHELEN.

Inschrijving en meer info: klik hier

SIMILES ZKT TALENT
We hebben 2 openstaande vacatures:

 • Provinciaal coördinator Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg (50%, vervangingscontract)

  Wij zoeken een gedreven Provinciaal Coördinator met het hart op de juiste plaats. In deze uitdagende functie draag je bij tot het rekruteren van vrijwilligers en je ondersteunt vrijwilligers zodat zij op basis van hun talenten taken kunnen opnemen in onze afdelingen. Je vervangt een enthousiaste collega die weldra in bevallingsrust gaat.

 • 1 projectmedewerker Familie Impact Oost- en West-Vlaanderen en  1 projectmedewerker Familie Impact Antwerpen en Limburg

  Met het project Familie Impact zetten we voluit in op de participatie van familie. We doen dat samen met de 13 regionale netwerken geestelijke gezondheid voor volwassenen in Vlaanderen en Brussel, en met het Familieplatform. Voor de uitvoering van dit nieuwe en vernieuwende project zoeken we een gedreven Familie Impactwerker voor (1) Oost- en West-Vlaanderen en voor (2) Antwerpen en Limburg. De Familie Impactwerkers zijn pioniers. Zij maken het mee mogelijk dat de stem van familie een evenwaardige plaats krijgt binnen elk regionaal netwerk geestelijke gezondheid voor volwassenen.

Bekijk de vacatures in detail

OPEN KRING PSYCHOSE - GENT

De 'Open Kring Gent' is een maandelijkse, verbindende ontmoetingsavond voor mensen met psychosegevoeligheid, hun naasten en hulpverleners. De avond gaat telkens door van19 tot 21 uur, onthaal vanaf 18.30 uur. Locatie: bezoekerscentrum Bourgoyen - Driepikkelstraat 23, 9030 Mariakerke. Kostprijs: vrije bijdrage - graag inschrijven. De avonden vinden plaats op: 11 april 2023, 9 mei 2023 en 13 juni 2023.

Meer info en inschrijving via deze link

KIJKTIP - WEBINAR: Het belang van zelfzorg wanneer je zorgt
Herbekijk deze webinar die afgelopen week werd uitgezonden.

Zelfzorg betekent letterlijk: voor jezelf zorgen. Het klinkt eenvoudiger dan het werkelijk is en het omvat zoveel meer dan tijd nemen voor jezelf. Zeker wanneer je ook nog eens zorg draagt voor een naaste met een kwetsbaarheid. Toelichting wordt gebracht door Prof. Dr. Elke Van Hoof. Zij is klinisch psycholoog met specialisaties in psycho-diagnostiek, trauma, stress en burn-out. 

Tijdens het panelgesprek worden de inspirerende inzichten van Elke Van Hoof verder besproken met Griet Frère van Similes, Lief Van Bael van Gezin en Handicap en Jurn Verschraegen van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. 

yt_seminar

DAG VAN HET GELUK - 8 april 2023

De Dag van het Geluk, een organisatie van vzw Academie voor Levenskunst, wil in deze turbulente tijden inspiratie bieden om de levenskunstenaar in ons te voeden. De mens, elke mens, beschikt over een potentieel dat veel meer creativiteit in zich draagt dan hij of zij vermoedt. Zoals Michelangelo het schreef: ‘De grootste kunstenaar kan niets verzinnen dat niet vooraf al in de steen bestaat, maar als zijn hand niet met zijn geest meegaat, zal hij het nooit van het ruwe marmer winnen.’

Deze Dag van het Geluk wil inspireren en vitale energie vrijmaken om enthousiast en met passie het leven te aanvaarden zoals het is en tegelijkertijd te transformeren, zowel individueel als samenleving. We kunnen deze crisis best zien als een kans om ons vrijheidsbegrip te herzien en met de nieuwe beperkingen creatief om te gaan.

Zaterdag 8 april 2023 van 09:30 - 19:00, Promotiezaal KU Leuven - Naamsestraat 22, 3000 Leuven.

Bekijk het programma en schrijf je in: via deze link.

OPROEP - NAASTENPERSPECTIEF IN EEN PODCAST

Studenten ergotherapie aan HoGent werken hun bachelorproef uit rond het volgende thema: “Hoe een destigmatiserende houding in de dagelijkse omgang vormgeven, bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid”?

Ze zijn op zoek naar familie/betrokkenen bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid om het naastenperspectief te betrekken in hun project. Concreet willen ze mensen rond dit onderwerp interviewen en dit verwerken in een podcast.

Hebt u interesse om hieraan deel te nemen of vragen, neem gerust contact op met herlinde.dael@hogent.be, senna.wieder@student.hogent.be, zoe.ballon@student.hogent.be.

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

 • 18/03 - Familie en hulpverlening: Partners in zorg - Zelzate
 • 21/03 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen over borderline - Deurne
 • 21/03 - Autisme, hoe ga je daar als familielid mee om? - Mechelen
 • 23/03 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen over borderline - Drongen
 • 23/03 - Lotgenotencontact voor partners van psychisch kwetsbare personen - Hasselt
 • 23/03 - Vorming 'begeleiden van gespreksgroepen' - Drongen
 • 23/03 - De familievertrouwenspersoon - Turnhout
 • 24/03 - Boekhouden als bewindvoerder - Leuven
 • 24/03 - Ontmoetingsnamiddag rond euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden - Ieper
 • 27/03 - Contextuele therapie - Geel
 • 28/03 - Workshop: Op weg met het CRBP (digitaal dossier bewindvoering) - Leuven
 • 30/03 - Familie-ontmoetingsavond - Lede

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid