Nieuwsbrief augustus 2023
AUGUSTUS 2023

Dag ,

Similes wil je elke maand blij verrassen met deze digitale nieuwsbrief boordevol tips. Om nog eens echt geraakt te worden door een brief moet je naar de voorstelling ‘Het komt voor in de beste families’. Acteur Mathias Vergels verwerkt brieven die onze vrijwilligers schreven in zijn verhaal. En op onze trefdag stellen we de creaties tentoon van de deelnemers aan de creatieve workshop herstel eerder dit jaar. Laat je raken.
Tot gauw.   

ZIEN WE JOU OP ONZE FAMILIETREFDAG?
Zaterdag 23 september 2023 van 09.30u tot 17.00u

De familietrefdag is het moment om thuis te komen onder lotgenoten. Dit jaar staat het thema 'relatie tussen lichaam en geest' centraal.

Na een verwelkoming door Veerle Aendekerk, algemeen directeur van Similes, luisteren we naar een lezing van Tom De Prest over 'De kracht van emoties op ons lichaam'. In de namiddag zetten we de theorie om in de praktijk. Er worden vier boeiende workshops aangeboden, waaruit je bij het aanmelden twee kan kiezen. We sluiten de dag af met een receptie.

Uitgebreide info over het programma vind je hier.

WEBINAR - Beter in je lijf, beter in je hoofd
In aanloop van onze familietrefdag
Donderdag 14 september van 19.30u tot 21.30u

Mensen met psychiatrische aandoeningen hebben een minder goede kwaliteit van leven en hun levensverwachting is korter vergeleken met de algemene bevolking. Verschillende factoren zoals de organisatie van zorg, bijwerkingen van medicatie en leefstijl, dragen bij tot deze verminderde levensverwachting. Deze verhelderende lezing toont de samenhang aan tussen de mentale en lichamelijke gezondheid. Professor Cahn gaat in op leefstijlpsychiatrie en bespreekt heel praktisch hoe psychische klachten kunnen verbeteren door leefstijlbehandelingen.

Gastspreker
Wiepke Cahn is psychiater en hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen in het UMC Utrecht en Altrecht. Ze doet onderzoek naar de overlap tussen psychiatrie en somatiek en leefstijlpsychiatrie en behandelt mensen met multimorbiditeit.

INSCHRIJVEN DOE JE HIER

OPEN GEEST TOURNEE
Taboedoorbrekende voorstelling op basis van ons boek

Zanger en acteur Mathias Vergels – bij het brede publiek bekend als ‘Lowieke’ uit de VRT-serie ‘Thuis’ – en zijn ‘compagnon de route’ Manu Huylebroeck brengen muziek (gitaar en zang) en verhalen uit hun eigen leven én uit ons boek ‘Het komt voor in de beste families’. Hoe ervaar je onmacht, angst en verdriet als iemand in je familie of omgeving een ernstig psychisch probleem blijkt te hebben? Wat geeft kracht en wat biedt hoop? Deze taboedoorbrekende voorstelling is een samenwerking tussen Te Gek!? en Similes. Na elke voorstelling biedt Similes een nabespreking aan. 

UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING
Similes weegt op het beleid dankzij jouw inbreng

Eerder dit jaar brachten we op vraag van minister Vandenbroucke advies uit over geplande wijzigingen van de wet patiëntenrechten en de wet rond gedwongen opname. Op 23 juni, dag van de mantelzorg, brachten we op VRT radio en televisie de noden van ggz-mantelzorgers onder de aandacht. We gaan verder op dit elan. Bij uitstek in het verkiezingsjaar 2024 willen we helder communiceren wat anders kan in beleid en samenleving. Op de algemene vergadering van 21 oktober leggen we de prioriteiten in onze standpuntbepaling vast. Als lid van Similes kan je toetreden tot onze algemene vergadering. Interesse? Contacteer veerle.aendekerk@similes.be. Formuleer je graag een voorstel voor onze standpuntbepaling? Vul voor 30 september dit formulier in.

SIMILES IN DE KIJKER

Op 23 juni, dag van de mantelzorg, kon je moeilijk om Similes heen. Al vroeg in de ochtend kon je onze directeur Veerle en vrijwilliger Marianne op Radio 1 aan het woord horen over het gebrek aan erkenning voor mantelzorgers van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Later op de dag kwam ook vrijwilliger Jimmy aan het woord in het radionieuws. En tot slot getuigde Johan op TV.

Bekijk de passage van Johan in VRT Laat

johan

WORD VRIJWILLIGER
Neem deel aan onze vorming

Heb jij de impact van de psychische problemen van je naaste al een plaats kunnen geven in je eigen leven? Dan wil je je ervaring misschien wel delen met mensen die nu overrompeld worden door de psychische aandoening van iemand in hun omgeving.  Dat kan als Warme Babbelaar, op momenten die jou goed passen. Neem deel aan onze vormingen.

VORMING: Wat is de Warme Babbel & is Warme Babbelaar worden iets voor mij?

Wil je meer algemene info over vrijwilligen bij Similes? Neem dan deel aan de online infosessie op woensdag 13 september.
Meer info & inschrijving

PLEEGZORG VLAANDEREN
Interessante informatie

Flyer Zorg je voor een volw pvbb

Mantelzorgers (echter géén partners of ouders/kinderen, wél alle andere familiale of niet-familiale banden) die samenwonen met en zorgen voor een kennis of familielid met handicap en/of psychiatrische problematiek kunnen erkend worden als pleegzorg-voor-volwassenen. Zij genieten dan gratis ondersteuning door de dienst Pleegzorg én een maandelijkse fiscaal vrijgestelde vergoeding van de overheid.

Welke situaties en samenwoonvormen komen in aanmerking?

 • Er moet een zorgrelatie zijn (waarbij zorg zeer breed kan begrepen worden) én
 • De persoon die zorg verleent en de persoon die zorg krijgt moeten hetzelfde verblijfsadres hebben én
 • De persoon die zorg verleent, is een kennis (vriend, buur,…) of familielid* (* ouder-kindrelatie of partnerrelatie komen níet in aanmerking voor pleegzorg, alle andere relaties wél: broer-zus, tante/nonkel-neef/nicht, grootouders-meerderjarig kleinkind,…) én
 • De persoon die zorg krijgt, is meerderjarig en heeft een psychiatrische problematiek en/of een handicap (verstandelijk, fysiek, sensorieel) – dit kan geattesteerd worden door een arts.

Meer info: https://www.pleegzorgvlaanderen.be/wonen-bij-familie-kennissen

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

 • 05/09 - Inloopdagen Casa Clementina - Leuven
 • 07/09 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen over psychose - Online
 • 12/09 - Gedachtewisseling voor familie van personen met een interneringsstatuut - Gent
 • 13/09 - Vrijwilligerswerk bij Similes - Online
 • 14/09 - Lotgenotencontact voor ouders van psychisch kwetsbare kinderen - Online
 • 14/09 - Help! Mijn naaste denkt aan zelfmoord - Ieper
 • 14/09 - Webinar - Beter in je lijf, beter in je hoofd - Online
 • 14/09 - Omgaan met Borderline - Turnhout
 • 17/09 - Te Gekke Wandeling - Vissenaken
 • 17/09 - Help! Mijn naaste heeft psychische problemen - Genk

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid