Nieuwsbrief juni 2023
JUNI 2023

Vandaag is het de Dag van de mantelzorg. We nodigen je uit om even stil te staan bij jouw noden als mantelzorger van een naaste met psychische problemen. Zorg ook goed voor jezelf en maak gebruik van de kracht van lotgenotencontact.  

Deze ochtend was onze directeur te gast bij RADIO1. "Wanneer je voor iemand zorgt en praktische en emotionele ondersteuning biedt, dan ben je een mantelzorger. Psychisch lijden is minder zichtbaar dan lichamelijke klachten. Dat maakt de impact op naasten niet minder groot, wel integendeel!” Je hoort ook de mooie getuigenis van onze vrijwilliger Marianne. Zeker luisteren!

DAG VAN DE MANTELZORG
Warme Babbel in de kijker

Heb je nood aan een gesprek over het samen leven met iemand met een psychische kwetsbaarheid? Doe jezelf een Warme Babbel cadeau met een van onze vrijwilligers! Ken je iemand die deugd kan hebben van een gesprek met een deskundige lotgenoot? Schenk ook deze persoon een Warme Babbel.

Op deze dag Dag van de mantelzorg wil Similes met jouw hulp zoveel mogelijk naasten van mensen met psychische problemen een Warme Babbel aanbieden. Je zelf voor anderen inzetten als warme babbelaar? Dat kan natuurlijk ook! Mail kristin.thorisaen@similes.be.

WEBINAR: Deel je mening over (de wet op) gedwongen opname
Woensdag 28 juni 2023 van 19.00u - 21.00u

Er is al lang sprake van een actualisering van de wetgeving rond gedwongen opname. Op 2 juni jl. keurde de federale minsterraad een voorontwerp van wet goed tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke. Minister Vandenbroucke nodigt ons uit om een advies te formuleren op de tekst die voorligt. Dat moet wel gebeuren voor 5 juli. Werk aan de winkel dus. Similesbestuurder Stefaan Baeten analyseert het wetsvoorstel op dit moment. Op 28 juni stelt hij zijn inzichten voor tijdens een online infomoment. Wie zich inschrijft voor het infomoment ontvangt op 26 juni een voorbereidende tekst. Tijdens het infomoment capteren we jouw familie-ervaring rond gedwongen opname en is je reactie op het wetsvoorstel welkom.

Zie je geen kans om deel te nemen aan het infomoment maar wil je je familie-ervaring met gedwongen opname graag delen? Mail onze directeur veerle.aendekerk@similes.be. We verwerken alle reacties anoniem in onze adviestekst aan de ministers van volksgezondheid en justitie.

INSCHRIJVEN DOE JE HIER

WEBINAR: 'Rouw en levend verlies'
Donderdag 29 juni 2023 van 19.30u - 21.00u

Samen met de Nederlandse naastenvereniging Ypsilon organiseert Similes een kennissessie over rouw en levend verlies. Een internationale primeur dus! Gastsprekers zijn rouwexpert Manu Keirse en Similesvrijwilliger Joris De Keukelaere. 

Wie bij rouw alleen denkt aan de dood, ziet een belangrijk aspect over het hoofd. Want ook in andere verliessituaties kun je rouwen. Wanneer je dierbare door een psychische aandoening bijvoorbeeld een ander toekomstperspectief heeft dan je dacht. Hoe ga je daarmee om?

De sessie is online gratis voor iedereen bij te wonen. Aanmelden kan via deze link.

TERUGBLIK OP ZOMERONTMOETING VOOR VRIJWILLIGERS

Op 17 juni zetten de Similesvrijwilligers een feestelijk punt achter een druk werkjaar. Plaats van afspraak: de abdij van Affligem voor een goedgevulde dag met een unieke Similes Quiz, een prachtige wandeling en veel tijd voor fijne contacten.

Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Hier kan je je aanmelden als kandidaat-vrijwilliger. 

Binnenkort leggen we ook onze leden in de watten. Schrijf je snel in voor een exclusief bezoek aan de tentoonstelling "De Windstoot, over de macht van de beperking" op 2 juli in Gent.

ONS BOEK ALS INSPIRATIEBRON VOOR THEATER
Taboedoorbrekende voorstelling

Zanger en acteur Mathias Vergels – bij het brede publiek bekend als ‘Lowieke’ uit de VRT-serie ‘Thuis’ – en zijn ‘compagnon de route’ Manu Huylebroeck brengen muziek (gitaar en zang) en verhalen uit hun eigen leven én uit ons boek ‘Het komt voor in de beste families’. Hoe ervaar je onmacht, angst en verdriet als iemand in je familie of omgeving een ernstig psychisch probleem blijkt te hebben? Wat geeft kracht en wat biedt hoop? Deze taboedoorbrekende voorstelling is een samenwerking tussen Te Gek!? en Similes.

Woon de voorstelling bij aan voordeeltarief

Onze partner Cera biedt je de kans om twee tickets te kopen aan het reductietarief van 7,5 euro. Je kiest zelf je locatie:

 • Donderdag 28/09– Geraardsbergen, Arjaantheater - 20u00
 • Vrijdag 06/10– Vilvoorde, CC Het Bolwerk - 20u30
 • Zaterdag 07/10– Tervuren, Warandepoort - 20u30
 • Woensdag 11/10 – Kuurne, Kubox - 20u00
 • Zaterdag 14/10– Puurs St-Amands, CC Binder - 20u00
 • Zaterdag 28/10– Beringen, CC Casino - 20u15

Ben je Cera vennoot? Bestel je tickets hier: Muziektheatertournee met Mathias Vergels (cera.coop)

(Nog) geen Cera vennoot maar wel lid van Similes? Bestel je tickets via deze weg: Muziektheatertournee met Mathias Vergels (cera.coop)

Cera, Samen investeren in welvaart en welzijn

Similes organiseert dit jaar heel wat activiteiten in partnerschap met Cera. Denk maar de druk bijgewoonde webinars of de lancering en promotie van warmebabbel.be.

Deze samenwerking kadert binnen de bredere ambitie van Cera om bij te dragen tot een solidaire en respectvolle samenleving zonder drempels. Eigenlijk zijn het de bijna 400.000 vennoten van Cera die belangrijke maatschappelijke projecten mogelijk maken. Dat gaat zo in zijn werk: Cera is een financiële coöperatie. De vennoten weten en waarderen dat met hun spaargeld geïnvesteerd wordt in een warme samenleving. Daarnaast genieten ze ook van een mooi financieel rendement.  Op Welkom bij Cera lees je hier meer over. Je kan ook zelf vennoot worden.

VACATURE @ SIMILES
Er is ruimte voor jouw expertise en engagement in Team Similes

Similes ondersteunt en versterkt families. Om de stem van familie luid te doen klinken, zijn we op zoek naar: een Familie Impactwerker voor de provincie West-Vlaanderen, een Freelance lesgevers met familie-ervaring en een projectmedewerker internering: ontdek onze vacatures hier

Lees meer over internering

De zorg voor geïnterneerden kampt met systeemfouten. Similes zal later dit jaar nieuwe initiatieven nemen om de familie-ervaring met betrekking tot internering beter te vatten. Voor wie nu al meer wil weten, verwijzen we door naar het boeiende dossier internering dat de redactie van Sociaal.net recent publiceerde.

SAVE THE DATE - TREFDAG 2023
Zaterdag 23 september in Leuven

Wie al langer lid is van Similes weet dat onze jaarlijkse trefdag een moment is om naar uit te kijken. Ben je nog niet zo vertrouwd met onze vereniging? De familietrefdag is het moment om thuis te komen onder lotgenoten. Dit jaar staat het thema 'relatie tussen lichaam en geest' centraal. Na een verwelkoming door Veerle Aendekerk, algemeen directeur van Similes, luisteren we naar een lezing van Tom De Prest over 'De kracht van emoties op ons lichaam'.

In de namiddag zetten we de theorie om in de praktijk. Er worden 4 boeiende workshops aangeboden, waarover binnenkort meer!

ENQUETE GEESTELIJKE GEZONDHEID
Jouw expertise als lotgenoot is essentieel

De Hoge Gezondheidsraad (FOD Volksgezondheid) werkt momenteel aan aanbevelingen met betrekking tot de toegevoegde waarde van contacten met lotgenoten in de geestelijke gezondheidszorg en het kader dat nodig is om deze contacten met lotgenoten op een professionele manier te organiseren.

Voor dit advies wenst de HGR gebruik te maken van de ervaring en expertise die mensen in het veld (beroepsbeoefenaars, patiënten, familieleden van patiënten en lotgenoten die ondersteuning bieden of "peer experts") bezitten in verband met dit thema; de HGR wil daarvoor werken met een Delphi-studie die verschillende fasen omvat (zie infra voor meer informatie over deze methode). 

Meer info en de online vragenlijst invullen (kan tot 15 juli) via deze link

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

 • 26/06 - Vertrouwenspersoon zijn van iemand, wat houdt dat in? - Geel
 • 27/06 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners van psychisch kwetsbare personen - online
 • 29/06 - Webinar 'Rouw en levend verlies' - Online
 • 02/07 - Bezoek aan de tentoonstelling "De Windstoot, over de macht van de beperking" - Gent
 • 03/07 - Familie-ontmoetingsmoment - Kruibeke
 • 04/07 - Praatcafé voor naastbetrokkenen - Hasselt
 • 09/07 - Kunstparcours: samen op wandel in de sporen van Van Gogh - Horebeke

Bekijk hier de volledige kalender

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid