Nieuwsbrief januari 2022
januari 2022

We hebben je heel wat te vertellen aan het begin van dit nieuwe jaar. Want natuurlijk willen we je laten weten waar we zoal mee bezig zijn. En ook andere mooie initiatieven brengen we graag onder de aandacht. We zijn met velen om ook in 2022 een positief verschil te maken in het leven van mensen. En of dat nodig is!

FAMILIE IMPACT!

Wil jij ook mee nadenken over een sterker familiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Vanaf eind januari organiseert Similes een nieuwe reeks van Familie Impact!, een ideeënlabo voor een familiebetrokken geestelijk gezondheidsbeleid. Tijdens deze reeks vertelt een coördinator van het GGZ-netwerk in jouw regio meer over wat zo’n netwerk doet. Daarna brainstormen we samen over een goede samenwerking tussen familie, patiënt en hulpverlener.

Raadpleeg de planning

SIMILES TE GAST BIJ VIVA-SVV

Veerle Aendekerk, algemeen directeur van Similes, was onlangs te gast bij VIVA-SVV, een vrouwenvereniging die zich inzet om het welzijn van vrouwen te verhogen. Veerle sprak over het belang van familie betrekken tijdens het zorgtraject en hoe de werking van onze familievereniging werd beïnvloed door de coronacrisis.

Lees het volledige interview

NIEUWE DIGITALE GIDS VOOR ZORGPROFESSIONALS

Similes pleit als familievereniging samen met het Familieplatform voor een familie betrokken geestelijke gezondheidszorg. In deze nieuwe digitale gids ‘familie-praktijk.be’ bundelen we goede praktijken die elke ambulante en residentiële setting kunnen inspireren om familiebeleid vorm te geven.

Bezoek de nieuwe website

ONDERZOEK NAAR GEÏNTEGREERDE ZORG IN BELGIË

Op vraag van het federaal kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke onderneemt het KCE een studie om de maturiteit van geïntegreerde zorg in België te schetsen. Personen die begeleid worden door zorgverleners of welzijnswerkers kunnen deelnemen aan deze studie en hun mening delen over de huidige samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties. De studie bestaat uit een online vragenlijst. Invullen kan tot en met 31 januari en duurt ongeveer 10 minuten. De vragenlijst kan samen met een mantelzorger of vertrouwenspersoon ingevuld worden.

Neem deel aan de online bevraging.

PLAN JE VAKANTIE VIA TROOPER

Wil jij tijdens de zomermaanden een zalige vakantie beleven? Dan ben je waarschijnlijk nu al bezig met plannen. Maar wist je dat jouw vakantieplannen ook extra budget kunnen creëren voor onze werking? Of je nu gaat voor een luilekkervakantie of een reis vol avontuur, op onze Trooperpagina vind je vakantiepartners die jou de reis van je leven geven én tegelijk een centje opzij leggen voor onze vereniging!

Hier vind je alle info.

HOE ZORGEN VOOR ELKAAR OP HET WERK?

De pandemie zet alle uitdagingen rond welzijn op scherp. Ook op de werkvloer is er nood aan een zorgzame cultuur. Cera, de Sociale InnovatieFabriek en ToolBox willen leidinggevenden inspireren met ongewone methodieken en incrementele innovaties. Tijdens de Sterkmakersessie op 17 februari vertellen enkele organisaties hoe zij aan preventie, detectie en actie doen. Similes zal ook aanwezig zijn om te spreken over de KEI-methode op de werkvloer.

Schrijf je gratis in.

FORUM VOOR NAASTEN

Wanneer iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt, sta je zelf ook voor moeilijke momenten. Je kan dan alle steun gebruiken die er is. Zelfmoordlijn 1813 start daarom met een pilootproject dat naasten met elkaar in contact brengt op een forum. Hier kan je met lotgenoten op een veilige manier praten over jouw situatie. Het forum staat nog in de startblokken maar staat wel al open voor deelnemers. Wil je graag deelnemen en je ervaring delen met de Zelfmoordlijn?

Surf naar www.zelfmoord1813.be/forum-naasten en registreer je voor de pilootfase.

KOPP MASTERPROEFONDERZOEK

Ben jij zoon of dochter van een ouder met een psychische kwetsbaarheid? Dan is studente Charlotte Theys naar jou op zoek. Charlotte onderzoekt de ervaringen van jongvolwassen kinderen met de psychische kwetsbaarheid van hun ouder en hoe zij omgaan met het herstelproces van hun ouder.

Kom hier meer te weten over haar masterproef.

THEATERLEZING 'EMILY, SUCH FUN' IN KORTRIJK

Toneelgezelschap bARSt laat ons op 17 februari kennismaken met een confronterende getuigenis vol herinneringen, bespiegelingen en teksten uit eerste hand. Michèle brengt het verhaal van haar vriendin Emily, die euthanasie heeft aangevraagd. Deze theaterlezing biedt een hyperpersoonlijke inkijk in de wereld van iemand met een psychische kwetsbaarheid, de psychiatrie en het euthanasiedebat.

Koop hier je tickets.

UILENSPIEGEL ZOEKT VERSTERKING

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? UilenSpiegel vzw wil haar team graag versterken met 3 nieuwe enthousiaste werkkrachten. De volgende vacatures staan momenteel open:

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

  • 22/01 - Familie Impact! Limburg - online
  • 25/01 - Praatgroep voor naasten over euthanasie - Brugge
  • 25/01 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners - online
  • 26/01 - Filmvoorstelling ‘La forêt de mon père’ - online
  • 27/01 - Webinar digitaal dossier bewindvoering - online
  • 29/01 - Opleiding vrijwillige bewindvoering - online
  • 29/01 - Infomoment wettelijk kader bewindvoering - online
  • 30/01 - ASSperitief - online
  • 31/01 - Lotgenotencontact voor naasten over euthanasie - online
016244 201
info@similes.be | nl.similes.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid