Similes nieuwsbrief maart 2024
april 2024

ZELFZORG TIP
Kijk naar wat wel goed gaat

Als je dierbare ernstige psychische problemen heeft, is het soms lastig om positief te blijven. Door te focussen op positieve gevoelens en gedachten, voel je je beter in je vel.

Schrijf bijvoorbeeld elke dag twee dingen waarvoor je dankbaar bent. Een compliment van een collega, de lekkere koffie aan het ontbijt… Na een paar weken zal je merken dat dit ritueel je leven positiever kleurt.

Dit is één van de vele tips uit onze infosessie 'Help! Mijn naaste heeft psychische problemen'. Heb je nood aan meer tips over communicatie en zelfzorg als naaste van iemand met psychische problemen? We organiseren deze infosessie op volgende data:

ONLINE ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

29/05 - Mag ik iets vragen?

Over de aspecten en de wetgeving die een belangrijke rol spelen (o.a. privacy en beroepsgeheim) in de hulpverlening.

Meer info
4/06 - Het mantelzorgstatuut

Over het mantelzorgstatuut, handige verlofstelsels en bestaande premies.

Meer info

SAVE THE DATE
Familietrefdag 'Trauma en herstel' - 21 september 2024

Op zaterdag 21 september 2024 organiseert Similes haar jaarlijkse familietrefdag in de Clemenspoort in Gent. Een ontmoetingsdag voor lotgenoten met lezingen en workshops met als thema 'trauma en herstel'. Verwacht je aan een dag met boeiende lezingen van o.a. Birsen Taspinar, en interessante workshops. Noteer de datum alvast in je agenda. Binnenkort vind je meer info op onze website.

DANK VOOR JULLIE INPUT!
Bevraging

Vorige maand bezorgden we jullie een bevraging om samen met de mensen in ons netwerk na te denken over hoe we families en naasten van mensen met psychische moeilijkheden in de toekomst op een zo goed mogelijke manier kunnen blijven ondersteunen en versterken. 172 leden en niet-leden vulden de bevraging over Similes in. Een succes! Dank je wel aan iedereen die een bijdrage leverde!

De winnaars worden binnenkort geloot en zullen persoonlijk verwittigd worden.

MICHEL WUYTS GROEIDE OP ALS KOPP-KIND

'De manier waarop ik met andere mensen omga, is zeker beïnvloed door mijn thuissituatie als kind'

Lees de volledige getuigenis

Lees je graag nog meer persoonlijke verhalen? Maak je dan lid van Similes en ontvang 4 keer per jaar ons tijdschrift.

MEE-LEVEN MET IEMAND DIE AAN ZELFDODING DENKT
Een website voor en door naasten van een suïcidaal gezinslid

Op 14 maart lanceerden hogeschool Odisee en Zelfmoord1813 een nieuwe website mee-leven.be, voor naasten van een suïcidaal gezinslid. De website is opgebouwd rond de getuigenissen van lotgenoten, biedt tips rond zelfzorg en een handige toolbox.

DENK MEE
Ouders gezocht!
Het Comité voor een nieuw Geestelijk Gezondheidsbeleid voor Kinderen en Jongeren (COMGGKJ) stelt een nieuwe werkgroep participatie samen. Dit comité schrijft belangrijke adviezen waar de overheid mee aan de slag kan. Ze zoeken ouders die willen mee nadenken over het geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren.

Heb je ervaring als ouder van een jongere of kind met een psychische kwetsbaarheid en zin om de regels, wetten en afspraken vanuit de overheid mee vorm te geven? Tot 30 april kan je je kandidaat stellen via deze link.

Familieleden van geïnterneerden gezocht!
Het Kenniscentrum Forensisch Psychiatrische Zorg van OPZC Rekem is op zoek naar familieleden van mensen met een interneringsstatuut. Ze willen graag input over hun ervaring met het instrument DUNDRUM die helpt bij het inschatten van een geschikte zorgzetting. Kan je helpen, contacteer dan kefor@opzcrekem.be of klik hier voor meer informatie.

016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid