Nieuwsbrief juni 2022
juni 2022

Het betrekken van gezinnen bij de geestelijke gezondheidszorg is een mensenrecht, omdat het voldoet aan de leidende beginselen van waardigheid, empowerment, gelijkheid, non-discriminatie, participatie en inclusie.

FAMILIE BETREKKEN BIJ GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG: EEN MENSENRECHT

Op 5 juni 2022 hield André Decraene op een symposium van EPA (European Psychiatric Association) en Gamian (Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks) een vurig pleidooi voor een familiebetrokken geestelijke gezondheidszorg. André is vicevoorzitter van Similes Vlaanderen en van EUFAMI, de Europese koepel van familieverenigingen. Naar aanleiding van de dag van de mantelzorger vertaalden we de bijdrage van André. We delen de tekst graag met iedereen die streeft naar een inclusieve geestelijke gezondheidszorg en respect voor fundamentele mensenrechten.

Lees de tekst op onze website.

NEEM DEEL AAN EEN PANELGESPREK OVER VERSLAVING

Tijdens de familietrefdag op zaterdag 1 oktober (inschrijven is al mogelijk via onze website) zal Professor Geert Dom, een expert in verslavingszorg en dubbeldiagnose, het maatschappelijk stigma onder de aandacht brengen dat rust op psychische aandoeningen en verslaving. Hierna komen alle partijen (cliënt – familie – hulpverlener) met hun inzichten en kennis aan bod tijdens een panelgesprek. Om het standpunt van de cliënt en familie goed te vertegenwoordigen, zijn we nog op zoek naar kandidaten.

Ben jij of ken jij de geknipte persoon om deel te nemen aan dit panelgesprek? Neem dan contact op met Similesmedewerker Louise Wolfs via tel 016 244 204 of louise.wolfs@similes.be.

JAARVERSLAG 2021

De vrijwilligers en medewerkers van Similes hebben in 2021 heel flexibel ingezet op mogelijkheden om families van mensen met psychische problemen te ondersteunen en te versterken. Wanneer de coronamaatregelen dat toelieten, werden fysieke contacten aangeboden. Maar ook de online infomomenten en gespreksavonden zijn intussen uitgegroeid tot een blijver in onze werking.

Bekijk hier het volledige jaarverslag

ONTDEK WAT JIJ KAN BETEKENEN IN HET HERSTELPROCES VAN JE NAASTE

Elk individu met een psychische kwetsbaarheid maakt een persoonlijk herstelproces door. Als betrokken naaste kan je hierin een belangrijke ondersteunende rol spelen. Wil je begrijpen wat zo’n herstelproces inhoudt? Wil je meedenken over mogelijkheden om dit te ondersteunen? Hoe doe je dat met respect voor je eigen grenzen?

Schrijf je dan in voor de infosessies van Asster in Sint-Truiden.

BOEKENTIPS

(G)roeikracht
Thomas, een beloftevolle jongen met een ‘gouden’ toekomst, belandt in een psychose. Hij wordt opgenomen in de psychiatrie en zijn leven wordt een lijdensweg. Ondanks de vele inspanningen om zijn leven weer op het juiste spoor te krijgen, lukt het maar niet. Hij verliest de strijd met zijn ziekte en stapt uit het leven. Hoe gaan de nabestaanden om met zo’n onmetelijk drama? Hoe kom je zoiets ooit te boven? Hoe krijg je weer (G)roeikracht? Dit boek neemt je op sleeptouw in een waargebeurd verhaal dat je wakker schudt en je raakt tot in je diepste emoties.

Het boek kan je voor 20 euro online bestellen.

Mama heeft wolkjes in haar hoofd
Anita Berx werkt als ervaringsdeskundige in het Medisch Centrum St-Jozef te Munsterbilzen. Ze bedacht een manier voor ouders in opname om op een laagdrempelige manier aan hun kinderen uit te leggen wat er aan de hand is. Voor haar methode schreef ze ook een boekje: ‘Mama heeft wolkjes in haar hoofd’. Het boekje is een hulpmiddel om aan jonge kinderen uit te leggen wat psychisch kwetsbaar zijn juist is. Ouders of hulpverleners kunnen dit voorlezen, maar de kinderen kunnen dit ook zelf lezen. Het grote voordeel is om een gemeenschappelijke taal te geven aan ouders en kinderen, die heel kort bij de realiteit ligt, zonder te zware thema's aan te kaarten.

Het boekje kan bij Anita besteld worden voor 15.60 euro via anitaberx@telenet.be

SYMPOSIUM 'NIEUWE INTERVENTIES IN DE BEHANDELING VAN PSYCHOSE'

Op woensdag 6 oktober 2022 organiseert het Centrum voor Contextuele Psychiatrie een publieksavond speciaal voor mensen die ervaring hebben met psychose, familieleden en andere betrokkenen. In dit symposium komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psychologische behandelingen voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid aan bod.

Je kan je online gratis inschrijven. Er is geen deadline voor inschrijven, maar let op: plaatsen zijn beperkt!

NIEUW: TOOLKIT VOOR OUDERS OVER EETSTOORNISSEN 

Voor alle ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft, maakten de medewerkers bij Eetexpert een online toolkit ‘eetstoornissen voor ouders’. Een veilige haven met betrouwbare en up-to-date informatie.

Bekijk de toolkit.

AANBOD VOOR FAMILIES BIJ DE SPIEGEL

Vanaf juni kunnen gezinsleden van personen met een verslavingsproblematiek terecht bij De Spiegel voor ondersteuning en begeleiding. Omgaan met verslavingsproblemen binnen je relatie of gezin kan een zware opdracht zijn. Het kan ervoor zorgen dat je het als familielid zelf moeilijk krijgt. Vind samen met een therapeut van De Spiegel de kracht terug om met de situatie om te gaan.

Hier vind je alle info terug.

P.S.: het is niet noodzakelijk dat je familielid in behandeling is bij De Spiegel om zelf begeleiding te krijgen.

'EMILY, SUCH FUN...' OPEN VOOR GROOT PUBLIEK

Op 9 juni opende de theatervoorstelling ‘Emily, such fun…’ haar deuren voor het grote publiek. Vanaf nu kan je op verschillende locaties en momenten je laten meeslepen door de confronterende getuigenis over euthanasie bij psychisch lijden vol herinneringen, bespiegelingen en teksten uit eerste hand.

Bekijk hier de agenda

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER

  • 22/06 - Lotgenotenwandeling voor naasten - Kalmthout
  • 23/06 - Infomoment 'Omgaan met verslaving' - Bilzen
  • 23/06 - Lotgenotencontact voor partners - Hasselt
  • 24/06 - Relaties met een psychische kwetsbaarheid - Mechelen
  • 25/06 - Infomoment 'De rol van een forensisch psychiater' - Bierbeek
  • 25/06 - Samen op wandel in de Ijzerboomgaard - Diksmuide
  • 26/06 - Norbertijnenwandeling - Averbode
  • 27/06 - Hoe beleef jij de zomervakantie? - Westerlo
  • 28/06 - Gespreksgroep voor naasten over euthanasie - Brugge
  • 05/07 - Lotgenotencontact voor naastbetrokkenen - Hasselt
  • 14/07 - Praatcafé voor naastbetrokkenen - Hasselt
  • 15/07 - Praatcafé voor naastbetrokkenen - Hasselt
016244 201 | info@similes.be | www.similes.be
Similes vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee | 0413.066.283 | RPR Leuven

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid