Nieuwsbrief mei 2021
juni 2021

Vandaag is het jouw dag, de Dag van de Mantelzorger. Een dag waarop we elke mantelzorger bedanken voor haar of zijn goede zorgen. Het is niet altijd even simpel om klaar te staan voor een ander. Soms heb je daar ook niet zelf voor gekozen. En toch zet elke mantelzorger zijn beste beentje voor. Alleen maar bewondering voor jou.

ARNE SIERENS, THEATERMAKER MET EEN HART VOOR MANTELZORG, VERTELT

Arne Sierens pakt uit met een remake van het toneelwerk waarmee hij in 1990 internationaal naam maakte. Mouchette is het verhaal van een meisje van 14 die mantelzorger is voor haar zieke moeder en zich over haar babyzusje ontfermt. “Met de herneming van Mouchette hoop ik iets te activeren in de mantelzorg. Mijn droom? Dat er bij elke voorstelling vooraf of nadien een gesprek komt met de toeschouwers over mantelzorg. Mantelzorgers krijgen zo het gevoel: we staan er niet alleen voor, we kunnen er net zoals Mouchette uitraken en ons leven uitbouwen."

Lees de volledige getuigenis

NIEUWE VRIJWILLIGE BEWINDVOERDERS REGIO IZEGEM

Similes en Budget Inzicht Centraal-West-Vlaanderen hebben in 2020-2021 dynamische vrijwilligers gezocht, gevonden en opgeleid om als betrokken bewindvoerder aan de slag te gaan. Negen nieuwe vrijwillige bewindvoerders vervoegen onze vrijwilligerspoel en zetten zich vanaf nu in om kwetsbare mensen te begeleiden in het beheer van persoonlijke goederen en financiën.

Lees meer

PROFESSIONEEL AAN DE SLAG MET JE ERVARING ALS NAASTBETROKKENE

Onze vrijwillige ervaringswerkers bewijzen al jaren dat de ervaringskennis van naastbetrokkenen een belangrijke bijdrage vormt tot goede zorg. Heel af en toe neemt een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg de verstandige beslissing om een team te versterken met een professionele familie-ervaringsdeskundige. Neem nu Covias.  

Covias is een vernieuwend samenwerkingsverband en overkoepelt in de regio Noord-West-Vlaanderen alle initiatieven Beschut Wonen en de mobiele teams langdurige zorg. De zorgactor ziet ervaringsdeskundigheid als een wezenlijke, aanvullende en gelijkwaardige bril om naar psychische kwetsbaarheid en herstel te kijken. Covias is nog op zoek naar meerdere naastbetrokken ervaringswerkers.

Interesse? Je kan je engageren op verschillende manieren en binnen verschillende statuten, op een van de vele werkplekken in de regio.

FAMILIEPLATFORM LANCEERT DE FAMILIEREFLEX

Achter de schermen is hard gewerkt aan de ontwikkeling van een multidisciplinaire richtlijn over het betrekken van naasten in de geestelijke gezondheidszorg. Ook wij lieten in dit verband onze stem horen. Intussen kreeg het Familieplatform de opdracht van Vlaams welzijnsminister Wouter Beke  om de toepassing van deze richtlijn te promoten. Vandaag lanceert Familieplatform de campagne ‘Naast(en) samen zorgen voor elkaar’ om al wie het aanbelangt te laten weten wat de multidisciplinaire richtlijn – die omgedoopt werd tot de ‘Familiereflex’ – precies inhoudt.

Meer weten? Schrijf je in voor de infosessie op vrijdag 25 juni of bezoek de gloednieuwe website.

 

MOOIE WOORDEN VOOR MANTELZORGERS VERZAMELD IN EEN GEDICHTENWANDELING

Brugge pakt nog tot 7 juli uit met een Gedichtenwandeling in de stad. Het initiatief kadert in de Dag van de Mantelzorg, 23 juni. Woorden en teksten van mantelzorgers en mensen die deze zorg een warm hart toedragen, sieren de Brugse binnenstad.

Je kan het parcours van de mantelzorggedichtenwandeling hier downloaden.

ONDERZOEK ERVARING KINDEREN EN JONGEREN MET BROER/ZUS OF OUDER DIE SUÏCIDALE GEDACHTEN HEEFT

Leven met een broer, zus, mama of papa die zelfmoordgedachten heeft, kan heel zwaar zijn. Met dit onderzoek wil Odisee Hogeschool beter begrijpen wat de ervaringen en noden zijn van jonge mensen die zich in deze situatie bevinden. Daarom verzamelt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen de verhalen van kinderen, jongeren en jongvolwassen tussen 8 en 24 jaar.

Neem deel aan het onderzoek

ACTIVITEITEN IN DE KIJKER 

  • 27/06 - ASSperitief - online
  • 29/06 - Lotgenotencontact voor (ex-)partners - online
  • 04/07 - Bezoek kunstencentrum De Loods - Duffel
  • 09/07 - Stuurgroep Similes Emergo - bijeenkomst
  • 28/07 - Wandeling in het Zoniënwoud - Jezus-Eik
016244 201
info@similes.be | nl.similes.be

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid